Asociația Viitorul Diabeticilor, din Tg. Mureș, se implică în creșterea gradului de conștientizare a asupra riscurilor diabetului, axându-se pe recomandarea unui stil de viață sănătos, cu activitate fizică regulată și a unei diete echilibrate și sănătoase. Mohai Endre, președintele Asociației Viitorul Diabeticilor, spune că există chiar un bucătar în asociație, care îi învață pe ceilalți membri cum să mănânce sănătos, se fac rețete împreună, iar membrii asociației sunt puși sa calculeze carbohidrații și kilocaloriile.

“Ieșim de două ori pe săptămână pe platoul Cornești, unde facem gimnastică în aer liber. De asemenea, folosim foarte multe filmulețe legate de complicațiile diabetului, precum piciorul diabetic, insuficiența renală, hipertensiunea arterială, pe care le dezbatem la ședințe pentru prevenirea complicațiilor. În general, folosim foarte multe materiale educaționale, pe care le și explicăm. De asemenea, facem măsurători de HbA1c de patru ori pe an, în fie care lună măsurăm tensiunea arterială, glicemia, greutatea și circumferința abdominală”, spune Mohai Endre.

Asociația beneficiază de serviciile unui psiholog glinicean, care îi ajută pe pacienți să înțeleagă mai bine diabetul și cum sa trăiască cu această afecțiune. De asemenea, asociația colaborează cu mai mulți medici diabetologi, care îi susțin pe pacienți și îi ajută să prevină complicațiile diabetului.

Principalele canale de comunicare folosite de Asociația Viitorul Diabeticilor pentru a ține legătura cu pacienții sunt paginile proprii de Facebook și Instagram.

“Membrii asociației sunt foarte conștienți de pericolul cardiovascular, de acea ne axăm foarte mult pe controlul tensiunii arteriale, facem analize medicale, cu toții știu țintele valorice normale la TA, colesterol, Hdl, Ldl și avem grijă să ajungă măcar odată pe an la un control la Cardiologie. Am făcut și o cercetare pe această temă și s-a dovedit că membrii asociației sunt mai bine controlați medical față de pacienții care nu fac parte din nici o asociație. Unul din obiectivele noastre cele mai importante este să lucrăm cât mai mult pe partea de prevenție”, mai spune Mohai Endre, președintele Asociației Viitorul Diabeticilor.

Asociația Viitorul Diabeticilor din Tg. Mureș a fost înființată la 27 mai 2009, prin contribuția materială a celor 23 de membri fondatori. Aceștia s-au concentrat pe acordarea serviciilor de consiliere psihologică, educație medicală și acordarea asistenței sociale.
Asociația are 45 de membri activi și își propune mărirea continuă a numărului acestora, deoarece statisticile arată ca la nivelul judetului Mureș sunt raportate peste 37.800 de persoane cu diabet zaharat.

MATERIAL REALIZAT ÎN CADRUL CAMPANIEI DE EDUCAȚIE ȘI PREVENȚIE ”POȚI FACE MAI MULT”, DEZVOLTATĂ DE PORTALUL RODIABET.RO CU SUSȚINEREA PARTENERULUI NOVO NORDISK  ȘI DEDICATĂ EDUCAȚIEI PUBLICULUI LARG ȘI PERSOANELOR AFECTATE DE DIABETUL DE TIP 2, CU PRIVIRE LA COMPLICAȚIILE CARDIOVASCULARE. PUTEȚI CITI MAI MULTE DESPRE EFECTELE ACESTOR COMPLICAȚII, SAU DESPRE MODURILE ÎN CARE LE PUTEȚI PREVENI ÎN MOD EFICIENT, PE PAGINA DEDICATĂ PROGRAMULUI  WWW.RODIABET.RO/POTI-FACE-MAI-MULT/.