Copiii bolnavi de cancer de la Secţia de Pediatrie I a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş nu mai pot beneficia de suportul emoţional oferit de voluntarii Asociaţiei „Împreună pentru Copiii cu Cancer” din Târgu Mureş, din cauza restricţiilor impuse de pandemia de SARS-CoV-2.

Exact în urmă cu un an aveam multe planuri şi proiecte, aveam planificată o tabără, aveam Onco-olimpiada din Varşovia, programe de nutriţie şi educarea părinţilor în ce priveşte alimentaţia şi nutriţia unui copil bolnav de cancer, plus numeroase alte programe, inclusiv un spectacol caritabil. Odată cu pandemia, absolut totul s-a oprit, din păcate. Cel mai rău mi-a părut că a trebuit să convingem copiii să înţeleagă că nu mai mergem în tabără, aceasta este punctul culminant în fiecare an. Cei care au fost ştiu cât de frumos este şi deja sunt pregătiţi în fiecare an pentru a participa. Este o motivaţie în plus pentru a-şi dori să îşi facă tratamentul, să evolueze spre bine. Nu am mai putut să mergem cu voluntarii în spitale, să povestească cu ei, pentru că de două ori pe săptămână, uneori şi în weekend, mergeau voluntarii în spital şi aveau diverse activităţi. Împreună cântă, desenează, povestesc, duc jocuri de societate, urmăresc filme. Copilul care este în spital abia aşteaptă ziua în care vin voluntarii, dar acum toate aceste lucruri au lipsit, din păcate”, a declarat fondatoarea Asociaţiei „Împreună pentru Copiii cu Cancer”, Gabriela Farczadi.

Activitatea de bază a asociaţiei este sprijinirea şi ajutorarea copiilor pacienţilor cu boli hemato-oncologice, internaţi la Secţia de Pediatrie I de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, dar şi a celor de la Secţia Pediatrie II, unde sunt şi copii cu leucemie şi cu cancer.

În afara spitalului, noi ţinem legătura cu copiii şi cu familiile lor, fiindcă sunt familii nevoiaşe, care au mai mulţi copii, au venituri reduse şi dacă ai un copil bolnav, bugetul familiei este forţat. Această boală implică cheltuieli mari dacă au nevoie de analize costisitoare sau dacă trebuie să meargă în străinătate, iar aici intervenim noi şi deschidem o cale legală prin care să îşi poată aduna sponsorizări pentru a-şi acoperi cheltuielile. Avem anual 40-50 de beneficiari, copii până la 18 ani”, a spus Gabriela Farczadi.

Întrucât asociaţia nu a putut să deruleze activităţile obişnuite în ultimul an, şi-a reorganizat activitatea şi a direcţionat banii care erau destinaţi taberei de vară şi onco-olimpiadei pentru achiziţionarea de lenjerii de pat, vitamine, dezinfectanţi, materiale de protecţie şi alte bunuri necesare acestor copii.

„În loc de campanii şi evenimente caritabile, în această lună planificăm o restructurare a activităţii asociaţiei ca să ne adaptăm la noile condiţii şi, cu siguranţă, vom găsi metode optime de a fi alături de copiii bolnavi şi de familiile lor”, a arătat Gabriela Farczadi.

Fondatoarea Asociaţiei „Împreună pentru Copiii cu Cancer” a spus că ştie din proprie experienţă cât de dificil este pentru o familie să aibă un copil bolnav, fiindcă şi familia sa a trecut prin astfel de dificultăţi.

„Am început după ce fiul nostru mai mare a fost diagnosticat cu cancer, la vârsta de 13 ani. Am trecut printr-un asemenea eveniment neplăcut în viaţă, ştim cât de greu este acest drum. Copilul nostru a făcut o formă de cancer care nu putea fi tratată aici corespunzător şi atunci am mers în Ungaria, unde am stat un an. Am văzut că aproape fiecare spital de pediatrie are câte o asociaţie, o organizaţie non-profit care ajută cu ce poate. Şi de multe ori acest ajutor este semnificativ şi benefic pentru familie şi pentru copil. Când am venit acasă, am înfiinţat această asociaţie, în urmă cu 15 ani. Acum sunt foarte puţine organizaţii, multe au renunţat deja, dar la nivel naţional sunt foarte puţine care să se ocupe exclusiv de copiii cu cancer”, a precizat Gabriela Farczadi.

Pe lângă toate dezavantajele, a spus Gabriela Farczadi, această pandemie a adus şi un lucru benefic pentru copiii bolnavi de cancer, orele online, fiindcă, înainte, copiii au pierdut ani de studiu din cauza opoziţiei unor profesori de a transmite orele cu ajutorul unor roboţei speciali, invocând dreptul la imagine.

În anul 2019, după foarte multe insistenţe, Asociaţia „Împreună pentru Copiii cu Cancer” alături de Asociaţia Little People România au reuşit cu dificultate să introducă în câteva şcoli din ţară o serie de roboţei prin care adolescenţii care nu puteau să frecventeze şcoala, fiind internaţi în spital sau aflaţi sub tratament acasă, puteau să participe la ore online. AGERPRES