Pacienții tratați cu medicamente care conțin agoniști de receptor GLP-1 și care au planificat o intervenție chirurgicală trebuie să își informeze medicul implicat în intervenție de faptul că primesc acest tratament.

PRAC a recomandat noi măsuri de minimizare a riscului de aspirație și pneumonie de aspirație la pacienții tratați cu medicamente care conțin agoniști de receptor al peptidei umane 1, asemănătoare glucagonului (GLP-1), care sunt supuși unei intervenții chirurgicale cu anestezie generală sau sedare profundă. Aceste medicamente sunt utilizate pentru tratamentul diabetului de tip 2 și al obezității.

Aspirația și pneumonia de aspirație pot fi cauzate de inhalarea accidentală de alimente/lichid la nivelul căilor respiratorii, în loc să fie înghițite la nivelul esofagului. Acestea se pot produce și atunci când conținutul stomacului ajunge înapoi în gât (regurgitare). Aspirația și pneumonia de aspirație complică de la una din 900 până la una din 10 000 de proceduri de anestezie generală, în funcție de factorii de risc.

Ca parte a acțiunii lor, agoniștii de receptor GLP-1 încetinesc procesul de evacuare gastrică (întârziere în golirea stomacului) și astfel, atunci când sunt administrate aceste medicamente, apare un risc crescut de aspirație, plauzibil din punct de vedere biologic, în asociere cu anestezia și sedarea profundă.

Evacuarea gastrică întârziată este deja menționată în informațiile despre produs ale mai multor medicamente care conțin agoniști de receptor GLP-1: dulaglutidă, exenatidă, liraglutidă, lixisenatidă, semaglutidă și tirzepatidă.

PRAC a analizat datele disponibile, inclusiv rapoartele de caz din baza de reacții adverse EudraVigilance, literatura științifică și datele clinice și non-clinice furnizate de către deținătorii autorizațiilor de punere pe piață ale acestor medicamente.

Comitetul nu a putut stabili o asociere cauzală între analogii de receptor GLP-1 și aspirație, însă, din cauza acțiunii cunoscute a evacuării gastrice întârziate și a prezenței cazurilor din studii clinice și de după punerea pe piață a acestor medicamente, PRAC a considerat că profesioniștii din domeniul sănătății și pacienții trebuie să fie informați cu privire la această potențială consecință a evacuării gastrice întârziate.

Astfel, PRAC a recomandat ca riscul prezenței conținutului gastric rezidual, din cauza evacuării gastrice întârziate, să fie luat în considerare înainte de a efectua proceduri care implică anestezia generală sau sedarea profundă.

Informațiile despre produs ale medicamentelor care conțin agoniști de receptor GLP-1 vor fi actualizate în consecință; se va include și o atenționare pentru pacienți, referitoare la faptul că trebuie să își informeze medicul dacă sunt tratați cu aceste medicamente și sunt programați pentru o intervenție chirurgicale sub anestezie sau sedare profundă.

Sursa: ANM