Pandemia a făcut necesar ca toate cabinetele medicilor să amâne procedurile care nu erau urgenta și să aplice consultații prin intermediul telemedicineiă, ori de câte ori este posibil. În lumea pacienților cu osteoporoză, acest fapt nu este ușor de pus în practică, întrucât vizitele medicului sunt necesare pentru anumite terapii care presupun injecții.

Poate fi tentant să treci cu vederea riscurile lipsei tratamentului pentru osteoporoză, în timpul unei crize mondiale de sănătate, precum pandemia COVID-19. Datorită lipsei de simptome, osteoporoza a fost numită criminalul tăcut sau epidemia silențioasă, însă boala poate duce adesea la moarte timpurie sau să forțeze persoanele în vârstă să renunțe la independența lor și să se mute într-un centru de asistență socială.

 

Milioane de vârstnici cu risc de fractură

În Statele Unite, 10,2 milioane de femei și bărbați cu vârsta peste 50 de ani au osteoporoză, iar 43,4 milioane de americani peste 50 de ani au o masă osoasă scăzută și prezintă un risc mai mare de fractură, potrivit datelor publicate în noiembrie 2014 în Journal of Bone and Mineral. Riscul general de a muri într-un an de la o fractură de șold este de aproximativ 1 din 5 pentru persoanele cu vârsta peste 60 de ani, potrivit cercetărilor publicate în Jurnalul de Chirurgie Ortopedică și Reabilitare Geriatrică.

Experții sunt îngrijorați de impactul pe termen scurt și lung al oamenilor care își opresc terapia pentru osteoporoză din motive întemeiate. Unele spitale se confruntă cu o scădere cu 80% a vizitelor de tratament, potrivit unui comunicat emis de Societatea Americană pentru Cercetări Osoase și Minerale.

 

Oprirea bruscă a unor terapii medicamentoase crește riscul de fractură

Scăderea numărului de vizite de tratament pentru osteoporoză este foarte importantă, potrivit lui Susan Williams, endocrinolog la Clinica Cleveland din Ohio. „La fel ca orice afecțiune cronică, este vital să continuăm tratamentul pentru a avea cel mai bun rezultat posibil. În cazul osteoporozei, asta înseamnă prevenirea viitoarelor fracturi, spune dr. Williams.

„Dacă continui să iei un medicament oral, suplimente de calciu, vitamina D sau un medicament injectabil, este esențial să nu oprești tratamentul până nu ai vorbit cu medicul tău”, spune ea. În funcție de medicația care vi s-a prescris, dacă tratamentul este oprit brusc, riscul de fractură poate crește dramatic, adaugă ea.

Noile orientări recomandă întârzierea și înlocuirea tratamentului

Ca răspuns la perturbarea îngrijirilor provocată de coronavirus, Societatea Americană pentru Cercetări osoase și minerale, Asociația Americană a Endocrinologilor Clinici, Societatea Endocrină, Societatea Europeană a Tesuturilor și Fundația Națională de Osteoporoză au lansat ghiduri pentru a ajuta profesioniștii din domeniul sănătății, care tratează persoanele cu osteoporoză în timpul crizei provocate de COVID-19.

Recomandările comune includ următoarele:

  • Pentru persoanele care iau Prolia (denosumab), experții recomandă să ia în considerare o întârziere a tratamentului. Dacă întârzierea depășește o lună (adică șapte luni de la cea mai recentă injecție anterioară), luați în considerare o tranziție temporară la un bisfosfonat oral.
  • Pentru persoanele care iau Forteo (teriparatidă), Tymlos (abaloparatidă) sau Evenity (romosozumab), experții recomandă să ia în considerare o întârziere a tratamentului. Dacă întârzierea depășește trei luni, luați în considerare o tranziție temporară la bisfosfonat oral.
  • Pentru persoanele care se află într-un bisfosfonat IV, întârzierile de chiar câteva luni nu vor fi probabil dăunătoare.

Deși aceste recomandări sunt utile, este totuși important ca fiecare persoană să vorbească cu medicul despre terapia sa, spune Williams. „Riscurile de oprire a tratamentului depind de medicamentul care a fost prescris. Dacă un medicament oral este oprit temporar, să spunem, timp de o lună sau posibil două, este puțin posibil să apară efecte negative de lungă durată”, spune Williams.

Dacă un medicament injectabil zilnic este oprit din anumite motive, beneficiile medicamentului încep să se diminueze rapid și același lucru se poate spune și pentru romosozumab (Evenity). Dacă denosumab (Prolia) este oprit brusc și „un alt medicament nu este prescris, beneficiile terapiei se pierd rapid și riscul de fractură a coloanei vertebrale începe să crească destul de dramatic”, spune ea.

 

Ce trebuie să știți dacă ați trecut de la un medicament injectabil la o terapie orală

Dacă ați făcut  injecții pentru tratamentul osteoporozei și ați trecut la o terapie orală, trebuie să țineți cont de câteva lucruri, spune Williams.

  • Asigurați-vă că vă este clar despre cât de des trebuie luate medicamentele. Unele sunt dozate o dată pe săptămână, unele o dată pe lună.
  • Medicamentele trebuie luate în primul rând dimineața, pe stomacul gol, cu un pahar cu apă, nu cafea, ceai, lapte sau suc. Trebuie să așteptați cel puțin 30 de minute înainte de a lua alte medicamente sau să mănâncaţi sau să beţi, altceva decât apa.
  • Este recomandat să stați în poziție verticală, după ce aţi luat medicamentul (cu alte cuvinte, nu vă duceţi înapoi la culcare); dacă pilula rămâne în contact cu peretele esofagului sau cu stomacul, poate provoca iritații semnificative.

Odată ce vizitele în persoană sunt posibile și o persoană care a fost trecută la o terapie cu osteoporoză orală este reîntoarsă la injecții, vor exista riscuri crescute sau impact asupra eficacității? Impactul pe termen lung nu este cunoscut, deoarece ne aflăm pe un teritoriu necunoscut din cauza pandemiei, potrivit lui dr. Williams. „Dar noi știm că medicamentele orale ajuta la conservarea masei osoase și a rezistenței osoase, și este sigur să se reia medicamentele injectabile“, spune ea.

 

Faceți-vă timp pentru a vă îngriji sănătatea oaselor

„Pandemia ne-a neliniștit pe toți și rutinele noastre au fost schimbate. Cu factorii de stres ai acestor modificări, este ușor să vă uitaţi obiceiul de a lua medicamente așa cum este prescris”, spune dr. Williams. Dacă vi se prescrie un medicament oral, asigurați-vă că îl luați cu fidelitate. Marcaţi-l pe calendar sau puneți alarme pe telefonul mobil, dacă este nevoie.

„Dacă programarea dumneavoastră pentru a primi un medicament pentru osteoporoză injectabilă a fost întârziată, rămâneți în legătură cu cabinetul medicului dumneavoastră și reprogramați imediat ce vor putea vedea pacienții din nou”, a mai afirmat dr. Williams.

Este important de menționat că nu există dovezi că medicamentele pentru osteoporoză cresc riscul sau severitatea infecțiilor cu COVID-19.

 

Sursa: https://www.everydayhealth.com/osteoporosis/new-guidelines-released-for-osteoporosis-therapy-during-covid-19/