Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer solicită autorităților redeschiderea spitalelor non-COVID şi avertizează că lipsa accesului la diagnostic și tratament în această perioadă va face din bolnavii de cancer victime colaterale în lupta cu noul coronavirus.

Reprezentanții federației atrag atenția că afecțiuni oncologice care ar fi putut fi vindecate s-au transformat rapid în cancere incurabile și estimează că în ultimele luni decesele zilnice provocate de cancer s-au dublat, s-au triplat față de media de 142 pe zi în România.

„Dacă înainte de pandemie, mureau zilnic 142 de pacienți din patologia oncologica (cf. Globocan 2018), astăzi, cu ce am semnalat anterior, această cifră s-a dublat sau triplat! Și cine răspunde de aceste decese evitabile? În România, NIMENI! Cine să se ocupe de pacienții cronici, dacă Ministerul Sănătății nu mai există, ci doar Minesterul Covidului??? NIMENI!!! Opriți acest genocid si deschideți spitalele până nu este prea târziu!!!”, este apelul transmis, pe 11 iunie, de reprezentanții Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.

Scrisoarea deschisă vine în contextul în care bolnavii de cancer sunt forțați să stea la cozi uriașe pentru a ajunge la tratament. La institutul de oncologie din Cluj, aproximativ 500 de persoane așteaptau să fie testate pentru CPVID-19,  înainte de a intra în spital, iar situația se repetă de mult timp.

„Am început anul 2020 copleșiți de amenințarea unui nou virus și îl vom încheia cel mai probabil sufocați de cancer. În ultimele trei luni, lupta împotriva COVID-19 s-a extins și în spitalele de pneumologie, iar majoritatea pacienților cu suspiciune de cancer pulmonar nu au mai avut acces la bronhoscopii și drept urmare la confirmarea diagnosticului și a unui tratament adecvat care să le salveze viața. Cancerul pulmonar avansează galopant, într-o dinamică similară pandemiei. E un cancer perfid, care, pe fondul crizei din sistemul de sănătate, pare scăpat de sub control”, se arată în scrisoarea deschisă.

Potrivit reprezentanților FABC, cituația este similară pentru toti pacienții cu suspiciune de cancer, pe toate formele acestei patologii: „Dacă nu se acționează rapid și nu se facilitează accesul la diagnostic, vom avea încă un segment numeros de victime colaterale ale unui sistem care s-a dovedit neputincios să lupte pe două fronturi cu COVID-19 și cu afecțiunile oncologice, iar în cazul deceselor prin cancer, numărul este de ordinul zecilor de mii. Acesta poate fi de fapt al doilea val al pandemiei de COVID-19, pentru care trebuie să ne pregătim cu toții”.

Reprezentanții FABC admit că măsurile pentru prevenirea și limitarea îmbolnăvirilor cu noul coronavirus au salvat, cu siguranță, mii de vieți, dar, în egală măsură, în contextul lipsurilor din sistemul de sănătate la nivel de resuse, organizare eficientă, infrastuctură, disponibilitate, empatie, aceste măsuri au condus la un risc crescut de mortalitate prin cancer, tocmai prin lipsa de confirmare a diagnosticului în timp util.

„Afecțiuni oncologice care ar fi putut fi vindecate s-au transformat rapid în cancere incurabile, au avansat din stadii incipiente în stadii terminale. (…) Dacă situația accesului la servicii medicale nu revine la normalitate, toți acești pacienți se vor număra probabil printre cei care primesc un diagnostic de cancer pulmonar abia dupa deces. Iar de cancer pulmonar mor peste 10,000 de oameni anual în România, aproape 20% din numărul total al deceselor prin cancer”, se arată în document.