Studiul condus de dr. Ashutosh Mangalam, profesor asociat la Universitatea din Iowa, arată că o dietă bogată în izoflavonă, un fitoestrogen compus pe bază de plante care seamănă cu estrogenul, protejează modelele de șoareci împotriva simptomelor asemănătoare sclerozei multiple.

Foarte important, dieta cu izoflavone a protejat numai atunci când șoarecii aveau microbi intestinali capabili să descompună izoflavonele. Izoflavonele se găsesc în soia, arahide, naut și alte leguminoase.

Scleroza multiplă este o boală autoimună a creierului și a măduvei spinării în care sistemul imunitar atacă stratul protector din jurul fibrelor nervoase. Simptomele acestei boli includ slăbiciunea mușchilor, probleme de echilibru și probleme cu vederea și gândirea. Deși există tratamente care încetinesc boala, în prezent nu există nici un remediu pentru SM.

Deși cauza exactă a sclerozei multiple este necunoscută, se consideră că o interacțiune complexă între factorii genetici și de mediu inițiază boala. Recent, microbiomul intestinal a apărut ca un potențial factor de mediu care contribuie la SM.

 

 

Continuarea materialului pe platforma specializata Neuromedicina.ro