Cercetătorii de la Universitatea din Alberta, Canada, au realizat un studiu revoluționar asupra persoanelor seropozitive. Aceștia au descoperit că neutrofilele (un tip de celule albe ale sângelui) joacă un rol important în numărul de celule T afectate, precum și în inflamația cronică, care este o afecțiune comună a virusului HIV.

Neutrofilele sunt o parte fundamentală a sistemului imunitar al organismului și cele mai numeroase celule albe, reprezentând aproximativ între 60 – 80 % din celulele imune care circulă în sânge. Cu toate acestea, spre deosebire de alte tipuri de celule albe, neutrofilele au o durată de viață extrem de scurtă și nu pot fi pastrate la fel ca alte celule ale sistemului imunitar, ceea ce le face extrem de dificil de examinat.

„Neutrofilele prezintă o durată de viață de la câteva ore până la maximum o zi sau două. Organismul produce o mulțime de neutrofile , care își fac treaba și mor, apoi se regenerează în măduva osoasă. Dar, în ciuda faptului că neutrofilele sunt cele mai numeroase celule albe din sânge, rolul lor în prezența virusului HIV nu a fost foarte bine definit”, declară cercetătorul studiului Shokrollah Elahi.

În studiul, publicat în PLOS Biology, Elahi și echipa sa au examinat sângele a 116 de persoane cu HIV și a 60 de persoane fără HIV. Echipa a efectuat secvențierea tuturor genelor exprimate în neutrofile pentru a determina orice diferență între cele două grupuri.

„Am descoperit că persoanele infectate cu HIV prezintă tipuri diferite de neutrofile. Pe măsură ce boala progresează, neutrofilele devin mai active și mai puternice și, la rândul lor, activează celulele T ale corpului, ceea ce cauzează probabil unele dintre problemele asociate cu infecția HIV, cum ar fi inflamația și îmbătrânirea prematură”, susține Elahi.

Neutrofilele acționează ca un sistem de alertă. Când detectează o entitate periculoasă, cum ar fi un microb invadator, eliberează proteine ​​pentru a semnala pericolul altor celule imune. Această activare poate fi slabă sau puternică, în funcție de gravitatea pericolului și de reacția celorlalte celule imune.

Rolul proteinei galectină-9

Una dintre proteinele eliberate de neutrofile este galectina-9, asociată de Elahi cu inflamția severă și furtunile de citokine la pacienții cu Covid-19. Cercetătorii au raportat că atunci când neutrofilele simt un pericol, cum ar fi o infecție, devin stresate și eliberează galectina-9. Echipa a descoperit că galectina-9 a reacționat puternic cu celulele T și le-a făcut mai susceptibile la infecția cu HIV, provocând un efect ”în cascadă”care duce la un răspuns hiperimun și la inflamație.

Lucrările anterioare au arătat că pacienții cu HIV și unele forme de cancer au prezentat niveluri crescute de galectină-9 în sânge. În cadrul acestui studiu, Elahi a reușit să identifice sursa majoră a proteinei.

„Am descoperit pentru prima dată că membrana neutrofilelor, printr-un mecanism complex, este acoperită cu un înveliș cu galectină-9. Când neutrofilele devin puternic activate, secreția de galectină-9 poate activa celulele T prin interacțiunea cu o altă moleculă numită CD44, care cauzează inflamația cronică la pacienții cu HIV”.

Elahi consideră că, prin prevenirea eliberării acestei secreții de galectină-9, ar putea fi reduse multe efecte ale infecției cu HIV. Echipa sa a făcut deja unele progrese în reducerea stresului oxidativ prin utilizarea unui compus organic antioxidant (floretină) și vitamina C.

”Rezultatele din laborator sunt promițătoare. Atât floretina, cât și vitamina C, ajută la reducerea galectinei-9, astfel s-ar putea preveni hiperactivarea neutrofilelor. Sper ca actualele rezultate să ducă la noi investigații asupra rolului neutrofilelor în activarea celulelor T și în cazul altor afecțiuni acute sau cronice”, susține Elahi.

 

 

Articol preluat și tradus de pe MedicalXpress.com