În 2020, pandemia a determinat scăderea ratei de diagnosticare a cancerului cu aproximativ 40%, arată statisticile din domeniul sănătăţii. Această realitate necesită o intervenţie imediată şi stă la baza campaniei de conştientizare „O nouă realitate. Acelaşi cancer”.
În România, cea mai frecventă cauză de deces prin cancer este dată de cancerul pulmonar, se arată într-un comunicat. În context pandemic, cancerul pulmonar se poate ascunde în spatele simptomelor COVID-19 – iar mulţi pacienţi deja diagnosticaţi au întrerupt tratamentul.
Campania de conştientizare „O nouă realitate. Acelaşi cancer” este iniţiată de FABC (Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer), SNOMR (Societatea Naţională de Oncologie Medicală din România), SRROM (Societatea Română de Radioterapie şi Oncologie Medicală), SRR (Societatea Română de Radioterapie), SRP (Societatea Română de Pneumologie), SNMF (Societatea Naţională de Medicina Familiei).
„O tuse inexplicabilă, o răguşeală nouă, faptul că răcim foarte des trebuie să ne ridice semne de întrebare. Diagnosticul precoce şi prezentarea cât mai curand la medic creşc şansele de supravieţuire. Avem nevoie de un plan naţional de cancer, centrat pe nevoile pacienţilor, care să prioritizeze managementul integrat al cancerului”, a declarat Cezar Irimia, preşedintele FABC.
„Dorim să-i ajutăm pe români să conştientizeze importanţa controalelor medicale regulate şi a prezentării la medic atunci când manifestă simptome ce pot fi asociate unor afecţiuni medicale”, a spus prof. asoc. abil. Dr. Dana Lucia Stănculeanu, preşedinte al Societăţii Naţionale de Oncologie Medicală din România.
Specialiştii atrag atenţia că rata de supravieţuire la un an, în rândul pacienţilor cu diagnostic de cancer pulmonar, creşte de la 15%, în cazul descoperirii unui cancer metastazat, până la 80% dacă boala este descoperită în stadiu incipient.
„Trăim o nouă realitate, însă cancerul bronhopulmonar şi consecinţele sale au rămas aceleaşi, indiferent de locul în care ne aflăm. În România, această patologie era deja o boală subdiagnosticată, iar pandemia a afectat şi mai mult rata de diagnosticare. Ne dorim ca românii să conştientizeze importanţa diagnosticării precoce a cancerului pulmonar, pentru că şansele de supravieţuire cresc până la 80% dacă boala este descoperită în stadiu incipient”, a declarat prof. dr. Roxana Maria Nemeş preşedinte al Societăţii Române de Pneumologie.
În contextul pandemiei, teama de a contracta COVID-19 în spitale şi clinici îi descurajează pe pacienţi, atunci când vor să solicite asistenţă medicală în cazul în care prezintă simptome sau pentru programarea la controalele de rutină.
„Concetăţenii noştri trebuie să înţeleagă faptul că pandemia de COVID-19 nu înseamnă dispariţia celorlaltor afecţiuni. Acestea din urmă pot apărea în continuare şi pot avea o evoluţie galopantă, uneori. De aceea, prezentarea la controalele de rutină, în cabinetul medicului de familie, nu trebuie amânată în context pandemic”, a subliniat dr. Dina Mergeani, preşedinte al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei.