Cel mai cuprinzător studiu al cancerului de rinichi a descoperit o potențială țintă de tratament pentru a trata carcinomul renal, un tip de cancer care prezintă o rată mare a mortalității, fiind greu de detectat. Cercetătorii de la Institutul Wellcome Sanger, Universitatea din Cambridge și Spitalul Universitar Cambridge (CUH)) au identificat celulele imune, cunoscute sub numele de macrofage, care exprimă gena IL1B ca fiind crucială pentru dezvoltarea tumorii.
Studiul, publicat în Cancer Cell, consideră că macrofagele IL1B sunt o țintă terapeutică promițătoare pentru tratarea carcinomului cu celule renale, având în vedere că acest tip de celulă a fost deja vizat folosind medicamentele existente care previn cancerul pulmonar. Următorul pas, care este deja studiat, va fi reprezentat de studiile clinice pentru a demonstra că țintirea IL1B poate fi folosită pentru a preveni în mod eficient formarea sau progresia carcinomului cu celule renale.
Carcinomul cu celule renale (RCC) este al șaptelea cel mai frecvent cancer din Marea Britanie; reprezentând trei sferturi din cazuri și majoritatea deceselor cauzate de carcinomul renal cu celule clare (ccRCC). Boala are o rată a mortalității de 50%, pentru că trei din cinci pacienți nu prezintă simptome până când cancerul este într-un stadiu avansat.
Multe tumori RCC se formează atunci când ambele mutații ale genei VHL sunt oprite. O parte dintre pacienți prezintă cancer renal ereditar, inclusiv boala Von Hippel-Lindau (VHL), care este o afecțiune genetică în care o mutație a genei VHL este oprită de la naștere. A doua mutație a VHL este de obicei oprită ca urmare a unui eveniment genetic comun, care apare adesea la începutul vieții, ceea ce duce la formarea tumorilor.
În acest nou studiu, cercetătorii de la Wellcome Sanger Institute și de la Universitatea din Cambridge au studiat peste 270.000 de celule unice și 100 de microdisecții de la 12 pacienți cu tumori renale. Au fost prelevate probe din diferite părți ale tumorii, precum și din țesut renal normal. Aceste probe au fost analizate folosind secvențierea ARN-ului unicelular și transcripția pentru a stabili locația exactă a celulelor specifice din țesuturi.
Această analiză a evidențiat un anumit tip de celulă imună, un macrofag care exprimă gena IL1B, ca fiind supraexprimată la marginile tumorilor.
„Folosind atât secvențierea unicelulară, cât și transcripția am descoperit nu numai ce tipuri de celule au fost prezente în aceste tumori ale carcinomului renal, ci și cum au fost organizate tipurile de celule. Această abordare a însemnat că am putea identifica macrofagele care exprimă gena IL1B la extremitățile tumorilor, fiind premergătoare pentru creșterea tumorii”, spune dr. Ruoyan Li de la Institutul Wellcome Sanger.
Descoperirile sunt foarte importante pentru cei cu boala VHL, care prezintă susceptibilitatea de a suferi tumori numeroase si persistente. În timp ce tumorile renale pot fi monitorizate și îndepărtate chirurgical înainte ca cancerul să se răspândească în alte părți ale corpului, se vor forma altele noi și există o limită a intervențiilor, înainte ca pacienții să-și pierdă funcția renală.
„Ca urmare a cercetării, perspectivele pentru cei care trăiesc cu boala VHL s-au îmbunătățit mult în ultimii ani. Chiar înainte ca gena VHL să fie identificată, standardul de îngrijire a fost întotdeauna unul de supraveghere cu intervenții chirurgicale frecvente, dureroase și costisitoare pentru elimina tumorile din interiorul corpului”, susține Joshua Mann, director al unei Asociații de asistență pentru pacienți din Boston, Massachusetts.
„Ne apropiem de o nouă eră a gestionării bolii VHL, cu o schimbare majoră de paradigmă care ar putea chiar să elimine aceste intervenții chirurgicale. O modalitate de a trata tumorile legate de VHL fără intervenție chirurgicală ar fi un pas uriaș pentru cei cu această afecțiune. Asociația explorează în mod activ oportunitățile de a susține și sprijini aceste eforturi importante privind cercetarea.”
Cercetătorii planifică deja studii clinice pentru a testa dacă țintirea macrofagelor IL1B este un tratament eficient pentru RCC. Faptul că medicamentele existente, care vizează această cale, s-au dovedit a fi eficiente în prevenirea unor cancere pulmonare, oferă speranță că aceste studii pot oferi rezultate promițătoare.
Sursă: MedicalXpress.com