OMS a lansat prima listă de recomandări pediatrice privind antibioticele, astfel încât eforturile din domeniul cercetării și dezvoltării să devină mai direcționate și să abordeze nevoile specifice din rândul sugarilor și copiilor. Scopul acestei lucrări a fost identificarea antibioticelor fără recomandări privind utilizarea adecvată vârstei. Aceste antibiotice se află pe lista de priorități privind medicamentele de uz pediatric (PADO); indicațiile pediatrice trebuie analizate și dezvoltate pentru o perioadă de 3-5 ani.
De asemenea, analiza a identificat antibioticele aflate în curs de dezvoltare clinică sau antibioticele aprobate, care nu prezintă indicații pediatrice.
Infecțiile bacteriene, în special pneumonia, sepsisul neonatal și infecțiile gastro-intestinale, reprezintă principalele cauze ale mortalității în rândul copiilor sub cinci ani din întreaga lume. În ciuda existenței multor clase diferite de antibiotice, există multiple provocări în tratarea infecțiilor bacteriene la copii, inclusiv lipsa accesului la medicamentele existente și la laboratoarele de microbiologie de înaltă calitate, în special în țările cu venituri mici și medii.
„Definirea priorităților privind utilizarea antibioticelor la copii este vitală: procesul dezvoltării medicamentelor pediatrice este cu mult în urma celui care se adresează adulților. Rezistența antimicrobiană complică acest lucru și mai mult. OMS a declarat că RAM se află în top 10 amenințări globale privind sănătatea și colaborează cu diferiți partenerii pentru a combate această amenințare – de la definirea directivelor esențiale, la creșterea gradului de conștientizare până la acțiuni privind supravegherea și realizarea de ghiduri” subliniază Hanan Balkhy, director general adjunct al diviziei RAM din cadrul OMS.
Lipsa investițiilor și a infrastructurii privind studiile clinice de cercetare a antibioticelor în general, și a studiilor efectuate pentru copii, în special, au contribuit la exacerbarea situației. Analiza anuală a OMS arată o scădere a numărului de antibiotice aflate în curs de dezvoltare de la 31 în anul 2017, la 27 în anul 2021. În stadiul preclinic – înainte de începerea studiilor clinice – numărul de produse a rămas relativ constant în ultimii 3 ani.
În toate zonele afectate, dezvoltarea medicamentelor pediatrice este cu aproape un deceniu în urma celor pentru adulți. În urma celei de-a 69-a Adunări Mondiale a Sănătății privind promovarea inovației și a accesului la medicamente de calitate, sigure, eficiente și accesibile pentru copii, OMS și partenerii din Rețeaua Global Accelerator for Pediatric Formulations Network (GAP-f) și-au extins activitățile pentru a asigura disponibilitatea indicațiilor adecvate vârstei.
„Stabilirea priorităților este primul pas pentru a permite o abordare direcționată și eficientă în domeniul cercetării și dezvoltării. Realizarea unui portofoliu, care să cuprindă indicații ale medicamentelor pediatrice, este esențială pentru a eficientiza eforturile și resursele cercetătorilor și furnizorilor. În general, formulările pediatrice adecvate vârstei lipsesc din întreaga activitate clinică”, spune profesorul John Reeder, cercetător în cadrul OMS.
Două antibiotice, cefepime-taniborbactam și sulbactam-durlobactam, au fost incluse pe lista PADO pentru a promova analiza mai rapidă a acestor produse, pe măsură ce progresează dezvoltarea clinică în rândul adulților. În cadrul unui raport, publicat pe 23 martie 2023, au fost identificate prioritățile esențiale privind cercetarea antibioticelor pediatrice.
Sursă: www.who.int