Săptămâna Mondială a Imunizării, sărbătorită în ultima săptămână a lunii aprilie, îşi propune să evidenţieze acţiunea colectivă şi să promoveze utilizarea vaccinurilor pentru a proteja oamenii de toate vârstele împotriva bolilor.
În acest an, Săptămâna Mondială a Imunizării sărbătoreşte 50 de ani de la introducerea Programului extins de imunizare (Expanded Programme on Immunization- EPI). În cinci decenii, am trecut dintr-o lume în care moartea unui copil era ceva de care mulţi părinţi se temeau la o lume în care fiecare copil – dacă este vaccinat – are şansa de a supravieţui şi de a se dezvolta armonios, evidenţiază Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) lucrează cu ţări de pe tot globul, pentru a creşte gradul de conştientizare cu privire la importanţa vaccinurilor şi a imunizării şi se asigură că guvernele obţin îndrumarea şi sprijinul tehnic necesar pentru a implementa programe de imunizare de înaltă calitate. Scopul final al Săptămânii Mondiale a Imunizării este ca mai mulţi oameni – şi comunităţile lor – să fie protejaţi de bolile care pot fi prevenite prin vaccinare, notează www.un.org.
Implementările globale de vaccinare din a doua jumătate a secolului al XX-lea sunt una dintre cele mai mari realizări ale umanităţii. Campaniile de imunizare ne-au permis să eradicăm variola, să învingem aproape de tot poliomielita şi să ne asigurăm că mai mulţi copii supravieţuiesc bolilor şi se dezvoltă normal, evidenţiază site-ul OMS – www.who.int.
La începutul său, în 1974, Programul extins de imunizare (EPI) s-a concentrat pe protejarea tuturor copiilor împotriva a şase boli (Bacilul Calmette-Guerin – BCG, difterie, pertussis, tetanos, poliomielita şi rujeolă), iar până în prezent, acest număr a crescut la 13 vaccinuri recomandate universal pe parcursul vieţii (Bacilul Calmette-Guerin – BCG, difterie, pertussis, tetanos, Haemophilus influenzae tip B -Hib, Hepatita B – HepB, poliomielita, rujeola, rubeola, boala pneumococică – PNC, rotavirus – Rota, papilomavirus uman – HPV şi COVID-19) şi 17 vaccinuri suplimentare, cu recomandări dependente de context. Odată cu extinderea programului de vaccinare pe parcursul vieţii, a ajuns să fie denumit Programul Esenţial de Imunizare, explică sursa citată.
În ultimii câţiva ani, în timpul pandemiei, progresele privind imunizarea au scăzut. În timp ce mai mult de 4 milioane de copii au fost vaccinaţi la nivel global în 2022 comparativ cu 2021, au existat încă 20 de milioane de copii care au ratat unul sau mai multe dintre vaccinurile lor. Conflictele în creştere, recesiunea şi o creştere a ezitării faţă de vaccin sunt câteva dintre ameninţările la adresa eforturilor de a ajunge la aceşti copii. Drept urmare, lumea se confruntă cu focare bruşte de difterie şi boli precum rujeola, care până acum se aflau sub control. Deşi acoperirea globală a vaccinurilor este bună – cu 4 din 5 copii acoperiţi complet – eforturile trebuie să continue, subliniază mesajul campaniei din acest an.
În anii ’80, UNICEF şi partenerii s-au angajat într-o misiune îndrăzneaţă – de a imuniza fiecare copil împotriva bolilor care pot fi prevenite. EPI a marcat mai multe repere cheie de-a lungul anilor, inclusiv eradicarea variolei în 1980, care reprezintă un triumf monumental în istoria imunizării. Guvernele şi partenerii au facilitat una dintre cele mai mari mobilizări logistice din istorie pe timp de pace. Până la începutul anilor ’90, nivelurile globale de imunizare a copiilor au atins 80%. Expansiunea globală a programelor de vaccinare pentru copii şi stabilirea unui lanţ robust de aprovizionare cu vaccinuri au permis vaccinurilor să ajungă chiar şi în cele mai îndepărtate zone şi să suporte condiţii de temperatură extremă.
Datorită unui parteneriat public-privat unic dintre OMS, Rotary International, Centrele americane pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC), UNICEF, Fundaţia Bill & Melinda Gates şi Alianţa pentru vaccinuri Gavi, poliomielita a fost redusă în proporţie de peste 99%. Astfel, lumea se află în pragul eradicării unui agent patogen uman la nivel global pentru a doua oară în istorie, după eradicarea variolei, arată pagina dedicată EPI.
Crearea alianţei Gavi a adăugat o altă dimensiune succesului EPI, oferind sprijin internaţional ţărilor pentru a permite introducerea mai largă a unei game de noi vaccinuri. De-a lungul celor 50 de ani, am asistat la dezvoltarea şi introducerea vaccinurilor care vizează infecţiile cu Hib, pneumococi, rotavirus, HPV, meningita A, encefalită japoneză şi malarie.
Inovaţiile EPI, cum ar fi practicile de siguranţă a injectării şi integrarea energiei solare în unităţile de sănătate, şi-au extins influenţa dincolo de imunizare. Rolul EPI în construirea de sisteme care au facilitat lansarea rapidă la nivel mondial a vaccinurilor COVID-19 a demonstrat capacitatea sa de a răspunde la crizele emergente de sănătate.
Extinderea gamei de vaccinuri subliniază angajamentul EPI de a proteja persoanele de la copilărie până la vârsta adultă, întruchipând o abordare holistică a sănătăţii şi bunăstării. În misiunea sa de a asigura accesul universal la vaccinurile relevante pentru cei expuşi riscului, EPI funcţionează în tandem cu alte programe de sănătate publică.
Cea de-a 50-a aniversare a EPI este o oportunitate de a onora realizările şi de a stabili noi ambiţii pentru viitor. Succesul programului în prevenirea a numeroase boli, îmbunătăţirea sănătăţii copilului şi a mamei şi promovarea echităţii în accesul la asistenţă medicală subliniază importanţa imunizării ca piatră de temelie a sănătăţii publice, subliniază www.who.int. AGERPRES