Asociația OncoPacienților PHOENIX a organizat, ca marcare a Zilei Supraviețuitorului de Cancer, acțiunea OncoPelerinaj gratuit, ediția a II-a, pentru 30 de pacienți oncologici, inițiată cu atâta suflet de președintele fondator Ioana Cristea, ea însăși o învingătoare după o lunga bătălie cu această cruntă boală. Astfel, în 22 iunie, oncopelerinii s-au putut bucura de un circuit gratuit, în cadrul căruia au vizitat mănăstirile din sudul Dobrogei, acesta fiindu-le adevărată terapie a sufletului prin rugăciune și relaxare.

“Noi, Asociatia OncoPacientilor PHOENIX, am marcat Ziua Supraviețuitorului de Cancer prin acțiunea de mare încărcătură spirituală OncoPelerinajul aflată la a doua ediție . Am fi participat în număr mult mai mare dacă nu s-ar fi considerat pe bună dreptate atât de riscant de solicitante vizitele la importantele mănăstiri Sfântul Andrei, Strunga, Ioan Botezatorul și Dervent din Dobrogea.  Și da, ne-am copleșit de atâtea trăiri emoționante la frumoasele prezentări ale ghidului Simulica Stoichescu, la binecuvântatele primiri ale tuturor preoților și măicuțelor dar ne-am însuflețit la spectaculoasa trecere, cu bacul, a Dunării. Cred mai potrivit ca următoarele ediții să se desfășoare cu mari pauze de odihnă pentru ca beneficiile și relaxarea să fie mai sigure” a precizat Ioana Cristea în calitate de coordonator.

“Am avut această idee știind din propria experiență cât de vindecătoare ale sufletului sunt reculegerea și binecuvântarea” a mai adăugat Ioana Cristea, ca oncopacient.

Încă de la plecarea din București socializarea a creat o adevărată comuniune între oncopelerini dar pe parcursul călătoriei aceasta a devenit din ce in ce mai puternică.

Prima la care am ajuns a fost Mănăstirea Peșterii Sfântului Apostol Andrei.

“Ce stare spirituală ne-a cuprins aici, unde ne-am rugat cu multă pioșenie! Ce relaxare și bucurie au fost prin pădurice la izvor! Ce emoții și speranțe am avut la vizitarea Peșterii Sfântului Apostol Andrei, în urma slujbelor speciale, a miruirii și binecuvântării blândului preot care ne-a mângâiat sufletele chinuite!”. Așa a prezentat, din nou, președintele fondator Ioana Cristea.

Participanții au au avut “acces direct la suflet” în special la Mănăstirea Strunga din Oltina, unde au beneficiat și de o masa caldă gratuită.

Este greu de descris în câteva cuvinte, ce hrănire Dumnezeiască la această mănăstire!

“Preotul Visarion, un tânăr plin de har, ne-a întâmpinat încă de la intrare, ne-a călăuzit pașii până în mănăstire, unde, ne-a uns sufletele de-a dreptul cu o Slujbă a Sfântului Maslu specială, doar pentru noi. Această Sfânta Taină tămăduitoare ne-a încurajat și ne-a făcut să înțelegem cât de important este sa fim uniți  în iubire, credință și rugăciune și să fim mai buni.

Iar Maica Stareță Filareta ne-a impresionat prin ospitalitatea, blândețea și povestea-i tristă,  determinând-o ca, la apusul vieții, să se retragă la mănăstire. Ne-a vorbit și ne-a oferit preparatele culinare pregătite cu atâta dragoste tot special pentru noi, dar n-am plecat fără să primim cărțulii despre tot ce înseamnă această mănăstire”, a mai adăugat tot Ioana Cristea.

Apoi, drumul a continuat pe cărările Dobrogei pâna la Mănăstirea Sfântului Ioan Botezatorul din Lipnița.

“Plini de nadejde ne-am potolit suspinele la icoana făcătoare de minuni, Maica Domnului, cea care vindecă bolile și suferințele noastre, de la această mănăstire. Iar pildele spuse cu atâta har de prea tânăra maică Macrina, au dus la donarea propriilor cercei ai unei copile dintre noi. Emoționant, până la lacrimi”, ne-a mai spus Ioana Cristea ca oncopelerin.

Și în sfârșit, Mănăstirea Dervent, lăcaș atât de încărcat istoric.

“Ne-am îmbogățit spiritual sufletele cu istoria antică a locului, unde crucile crescute din pământ sunt tămăduitoare ale ființelor dar și ale animalelor, după spusele preotului Sofronie, tânăr, dar cu dragoste de Dumnezeu și de semenii lui care ne-a binecuvântat. De asemenea ne-a prezentat minunile locurilor, ne-a invitat și să pășim prin așezământul grandios al mănăstirii”, a finalizat Ioana Cristea și în calitate de reprezentant al grupului.

Iar trecerea Dunării cu bacul nu putea fi decât de-a dreptul spectaculoasă!

“Pentru mine, această salbă de terapii, a fost ca o minune venită înainte de a mă opera temându-mă de alt cancer”, a declarat cu lacrimi în ochi Maria Cazacu, cea mai veche oncopacientă activă a asociației.

“Vreau și eu o îmbrățișare ca a voastră!”, a dorit o altă oncopacientă.

Iar cuvântul “Mulțumesc” adresat în principal fondatoarei Ioana Cristea, de pe buzele oncopacienților uniți, a fost însoțit de cele mai înalte aprecieri și aplaude.

N-am mai întâlnit la alte grupuri de pelerini atâta interes spre rugăciune, poate la jumătate din ei si nici deschiderea totală a preoților și a măicuțelor ca pentru acest OncoPelerinaj al Asociației OncoPacienților PHOENIX. De la voi am primit o lecție de viață, în special de la doamna Ioana Cristea ca bătăios oncopacient cu atâtea idei benefice”, a concluzionat ghidul Simulica Stoichescu.

Asociația OncoPacienților PHOENIX a fost înființată în 2013, la inițiativa oncopacientei Ioana Cristea, iar detalii, pe pagina de Facebook a asociației https://www.facebook.com/profile.php?id=100068176187122