Asociația OncoPacienților PHOENIX și-a arătat prețuirea în mod public față de toți cei care i-au fost alături în cei 10 ani de activitate în cadrul unui eveniment, organizat pe 13 februarie 2024, la Universitatea Națională de Muzică din București.
La Gala OncoPHOENIX 10, o ,,întâlnire de suflet”, așa cum a denumit-o Ioana Cristea, președintele și fondatorul Asociației OncoPacienților PHOENIX, au răspuns prezent peste 80 de participanți: învingători de cancer, medici care i-au susținut în lupta lor, reprezentanți ai autorităților naționale, pacienți care încă luptă cu boala, aparținători, membri și simpatizanți ai asociației, companii, sponsori și donatori, oameni de bine care într-un fel sau altul au susținut Asociația OncoPacienților PHOENIX în cei 10 ani de existență.
În cadrul Galei OncoPHOENIX 10 au fost înmânate trei categorii de diplome: de prețuire, de recunoștință, de merit și a fost lansată cartea ,,OncoPHOENIX 10. Poveștile învingătorilor”, o carte care prezintă 10 români pe care cancerul i-a încercat din greu, le-a forțat limitele, i-a făcut să vadă viața cu alți ochi, i-a determinat să fie puternici, luptători și au biruit boala.
O parte din eroii cărții ,,OncoPHOENIX 10. Poveștile învingătorilor” au urcat pe scenă, au primit diplome, au ținut discursuri și au fost aplaudați de public. Cartea, tipărită într-un tiraj de 700 de exemplare, va fi oferită gratuit de către Asociația OncoPacienților PHOENIX medicilor și pacienților care o solicită pentru a-i încuraja pe românii bolnavi de cancer să lupte cu boala, prin puterea exemplului.
Cei 10 protagoniști ai cărții OncoPHOENIX 10, poveștile învingătorilor sunt: Ioana Cristea, Mariana Călin, Alin Constantin Ghiță, Maria Cazacu, Alin Cibi, Gina Laura Spoială, Mirela Popescu, Ioana Crip, Cornelia Ivan, Carmen Mavrea.
Ioana Cristea, președintele și fondatorul Asociației OncoPacienților PHOENIX, are o poveste de viață extrem de convingătoare pentru o persoană care se confruntă cu un cancer, fiindcă a luptat mai mult de 10 ani și a învins mai multe cancere. Are la activ 100 de cure de citostatice, două serii de radioterapie și o listă lungă cu diagnostice: limfom, limfedem grav, ciroză hepatică cu virus C, vertij mixt, hernii ale coloanei vertebrale cu pareze, trombocitopenie severă, dar nu s-a lăsat descurajată. Îi inspiră și-i ajută și pe alți români ca să treacă peste greutățile vieții și de un deceniu se ocupă și de Asociația OncoPHOENIX.
,,Pentru mine OncoPHOENIX înseamnă în primul rând suflet, modul în care pot să ajung la sufletul fiecărui pacient. Ca atare, acțiunile pe care le-am făcut, le fac și le voi face de acum încolo vor fi de la suflet la suflet și nu se încadrează într-un tipar. Pentru mine, 10 are o semnificație deosebită, dincolo de nota maximă care se dă și pe care o știe toată lumea. Înseamnă 10 ani de luptă cu tuberculoza, cu cancerul, cu ciroza, cu trombocitopenia. Am avut foarte multe activități în acești 10 ani, au fost salvați foarte mulți pacienți, am făcut foarte multe demersuri, scrisori la instituțiile statului, dar ceea ce nu am reușit încă este asigurarea acordării certificatului de handicap gr. I sau II tuturor oncopacienților din România și nu voi renunța să militez pentru îmbunătățirea acestor criterii”, a declarat Ioana Cristea, președintele și fondatorul Asociației OncoPacienților PHOENIX.
Prima diplomă care a fost înmânată la evenimentul Asociației OncoPacienților PHOENIX de către Ioana Cristea a fost Diploma de prețuire către conf. univ. dr. Diana Loreta Păun, consilier prezidențial la Departamentul Sănătate Publică din cadrul Administrației Prezidențiale.
,,Este o adevărată bucurie pentru mine să fiu la aniversarea a 10 ani de activitate a OncoPHOENIX. În această ocazie specială, privim cu recunoștință în viitor și cu multă speranță transmit aprecierea Administrației Prezidențiale pentru dedicația echipei OncoPHOENIX în lupta împotriva cancerului, aducând nu numai speranță, ci și sprijin și încurajarea acelora care trec prin momente dificile. Cu fiecare acțiune, cu fiecare cuvânt, cu fiecare gest ați demonstrat că în comunitatea noastră există puterea de a depăși orice obstacol. Mă bucur că această întâlnire ne aduce împreună tocmai pentru a reafirma angajamentul nostru față de pacienții oncologici și familiile lor, pentru că numai cu empatie, cu compasiune și determinare vom continua să lucrăm împreună pentru a aduce mai multă lumină și speranță în viețile celor afectați de cancer, pentru că numai împreună putem construi o comunitate în care fiecare persoană afectată de această boală să se simtă sprijinită și ajutată”, a afirmat conf. univ. dr. Diana Loreta Păun, consilier prezidențial la Departamentul Sănătate Publică din cadrul Administrației Prezidențiale.
Diplome de prețuire au primit din partea asociației OncoPacienților PHOENIX:
- Univ. Dr. Alice Brînzea, medic specialist dermatovenerologie și geriatrie-gerontologie UMF Carol Davila – Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș București
- Șef Lucrări Dr. Cristian Ioan Bordea, medic primar chirurgie generală, chirurgie oncologică Institutul Oncologic București
- Mihai Ciochinaru, medic primar hematologie oncologie
- Mariana Luminița Enache, medic dermatolog
- Dr. Ana Maria Forsea, șeful secției de dermatologie de la Spitalul Universitar de Urgență Elias
- Univ. Dr. Laurenția Nicoleta Galeș, medic primar oncolog Institutul Oncologic București
- Ana-Maria Drăghici- Ionescu, medic dermatolog
- Lidia Anca Kajanto, medic primar oncologie medicală și competență în îngrijiri paliative Institutul Oncologic București
- Ana Maria Maria Ludu, medic dermatolog
- Dragoș Median, șeful compartimentului de Oncologie Medicală la Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie Filantropia din București, medic primar oncologie medicală
- Florina Mihaela Nedelea, medic primar genetică medicală, șefa compartimentului de Genetică de la Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie Filantropia din București
- Gabriela Niculae, medic rezident obstetrică ginecologie
- Dr. Mircea Savu medic primar radioterapie Institutul Oncologic București
- Bogdan Cosmin Tănase, medic primar chirurgie generală, specialist chirurgie toracică Institutul Oncologic București
- Daciana Toma, vicepreședinte al Societății Naționale de Medicina Familiei, medic de familie
- Daniela Luminița Zob, Șeful secției oncologie medicală din cadrul Institutului Oncologic București.
Diplomă de recunoștință au primit două instituții din România: Ministerul Sănătății, reprezentant de prof.dr. Alexandru Rafila și Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități- ANPDPD, reprezentată de Diana Borș, Șef Serviciu.
,,În primul rând, vreau să vă felicit pentru ceea ce faceți cu perseverență și cu modestie. Vreau să aduc mulțumiri tuturor profesioniștilor care lucrează în domeniul oncologiei sau celor care fac parte din domenii care contribuie la succesul diagnosticului, tratamentului, prevenirii cancerului și care lucrează de mai mult de un an de zile la dezvoltarea diverselor acte de natură administrativă, dar mai ales profesională care stau în spatele acestei legi și vreau să le mulțumesc pentru abnegație, pentru modestie și organizațiilor de pacienți care fac acest lucru cu buna credință. Ne gândim cum să facem mai bine infrastructura medicală în România și modul în care suntem noi organizați ca să putem să răspundem provocărilor din programul național de combatere a cancerului. Sunt foarte multe, iar o simplă decizie de natură administrativă sau profesională nu este suficientă. Trebuie să fim conștienți că avem nevoie de o construcție care să fie durabilă în primul rând și care să răspundă tuturor aspectelor legate de prevenirea, combaterea și tratarea cancerului”, a spus prof.dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.
Jurnalistele Diana Brâncuși de la TVR, Marilena Frâncu de la Radio România Cultural, Valentina Grigore de la Politici de Sănătate și Adriana Turea de la Radio România Actualități au primit diplome de recunoștință, la fel și voluntarii Constantin Gheorghe Ghiță, Dumitra Daniela Codrici, Ana Călin, Simulică Stoichescu. De asemenea și președintele Asociației Transplantaților din România (ATR) Gheorghe Tache.
Asociația OncoPacienților PHOENIX a oferit diplome de merit mai multor membri implicați în viața organizației: Ioana Călin, Lidia Oancea, Lucica Simona Negoiță, Luminița Cristea. Evenimentul, organizat de Asociația OncoPacienților PHOENIX, cu sprijinul Romatsa, MagnaPharm, Profit Impex, ISP Group Focșani și Valvis, a inclus și câteva momente artistice, recitaluri de muzică și momente poetice susținute de artiști, dar și de voluntari ai asociației.
Vor mai primi din partea Asociației OncoPacienților PHOENIX diplome de prețuire, de recunoștință și de merit peste 30 de medici, sponsori, parteneri, voluntari, pacienți.