Pacienții cu boala inflamatorie intestinală (BII) au forme mai ușoare de Covid-19, arată două noi studii publicate săptămâna aceasta.

Pacienții cu BII primesc de obicei tratamente imunosupresive, ceea ce sugera un posibil risc mai mare de infecție cu coronavirus.

Pe de altă parte, terapiile imunomodulatoare opresc fenomenul hiperinflamatoriu de “furtună de citokine”, asociat cu formele cele mai severe de Covid-19.

Un prim studiu, prezentat în publicația Gastroenterology, descrie experiența unei echipe de medici italieni condusă de dr. Lorenzo Norsa de la Spitalul Papa Giovanni XXIII din Bergamo – una dintre zonele cele mai afectate de pandemia de coronavirus.

La centrul pentru pacienți cu BII din cadrul spitalului erau internați 522 de pacienți la începutul epidemiei, iar medicii le-au spus acestora să să nu își schimbe tratamentul.

În acest grup de pacienți nu s-au raportat cazuri de Covid-19 și niciun pacient infectat cu SARS-CoV-2 nu a fost internat ulterior.

Totuși, medicii au făcut calcule, pe baza datelor raportate în regiunea Wuhan, și au ajuns la concluzia că ar fi trebuit să existe circa 21 de pacienți cu Covid-19 în rândul pacienților cu BII pe care îi aveau în îngrijire.

 

Materialul integral pe www.360medical.ro.