Pacienții cu Boli Inflamatorii Intestinale și COVID–19: Care sunt recomandările medicilor gastroenterologi în această perioadă?

Bolile inflamatorii intestinale (BII), categorie care include boala Crohn şi rectocolita ulcero-hemoragică (colita ulcerativă), sunt tulburări gastro-intestinale cronice care se manifestă prin dureri abdominale, diaree, incontinenţă, pierdere în greutate, oboseală. Deşi impactul acestor afecţiuni se răsfrânge asupra vieţii personale şi profesionale, diagnosticarea corectă şi tratamentul adecvat pot oferi pacienţilor cu BII șansa la o viaţă normală. În România, aproximativ 15.000 de pacienţi sunt diagnosticaţi cu boală Crohn sau colită ulcerativă. În fiecare an, ziua de 19 mai este dedicată Zilei Internationale a luptei împotriva Bolilor Inflamatorii Intestinale.

Asociaţia Persoanelor cu Boli Inflamatorii Intestinale din România (ASPIIR) a realizat în luna aprilie sondajul Pacienții cu Boli Inflamatorii Intestinale și COVID–19, la care au răspuns 152 de pacienți cu BII, cei mai mulți dintre aceștia cu vârsta sub 54 de ani.

În urma studiului, ASPIIR a lansat o campanie de informare online, prin care cei mai importanți medici gastroenterologi din România au răspuns pacienților la principalele întrebări și îngrijorări semnalate în cadrul sondajului. „În această perioadă dificilă am vrut să fim aproape de pacienți și să le facilităm accesul la informație medicală validată (…)”, a declarat Isabella Grosu, Președinte ASPIIR.

În demersul de informare a pacienților, Isabella Grosu a realizat și un interviu cu Dr. Florin Șelaru, directorul Centrului de Boli Inflamatorii Intestinale din cadrul The Johns Hopkins University, Baltimore:

 

Materialul integral: raportuldegarda.ro.