În ultimul an, studiile au arătat că anumite afecțiuni preexistente, cum ar fi cancerul, diabetul și hipertensiunea arterială, pot crește riscul unei persoane de a muri din cauza COVID-19. Noi cercetări arată că persoanele care trăiesc cu virusul imunodeficienței umane (HIV) și sindromul imunodeficienței dobândite (SIDA), aproximativ 38 de milioane la nivel mondial (OMS), au un risc crescut de infecție cu SARS-CoV-2 și de deces din cauza COVID-19.

Într-un nou studiu, cercetătorii Penn State College of Medicine au descoperit că persoanele care trăiesc cu HIV prezintă un risc cu 24% mai mare de infecție cu SARS-CoV-2 și un risc cu 78% mai mare de deces din cazua COVID-19 decât persoanele fără HIV. Aceștia au evaluat datele din 22 de studii anterioare care au inclus aproape 21 de milioane de participanți în America de Nord, Africa, Europa și Asia pentru a determina în ce măsură persoanele care trăiesc cu HIV / SIDA sunt susceptibile la infecția cu SARS-CoV-2 și la deces din cauza COVID-19.

Majoritatea participanților (66%) au fost bărbați, iar vârsta medie a fost de 56 de ani. Cele mai frecvente comorbidități în rândul populației seropozitive au fost hipertensiunea, diabetul, boala pulmonară obstructivă cronică și boala renală cronică. Majoritatea pacienților care trăiesc cu HIV / SIDA (96%) au urmat tratament antiretroviral (ART), ceea ce ajută la suprimarea cantității de HIV detectată în organism.

”Studiile anterioare au fost neconcludente cu privire la HIV, dacă este sau nu un factor de risc pentru susceptibilitatea la infecția cu SARS-CoV-2 și cu rezultate slabe la populațiile cu COVID-19. Acest lucru se datorează faptului că marea majoritate a persoanelor care trăiesc cu HIV / SIDA sunt tratate cu ART, dintre care unele au fost utilizate experimental pentru tratarea COVID-19”, declară Dr. Paddy Ssentongo, Cercetător principal, Penn State Center for Neural Engineering.

Potrivit cercetătorilor, anumite condiții preexistente sunt frecvente în rândul persoanelor care trăiesc cu HIV / SIDA, ceea ce poate contribui la severitatea cazurilor lor de COVID-19. Efectele benefice ale medicamentelor antivirale, cum ar fi astenofovirul și inhibitorii de protează, în reducerea riscului de infecție cu SARS-CoV-2 și de deces prin COVID-19 la persoanele care trăiesc cu HIV / SIDA rămân neconcludente.

Pe măsură ce pandemia a evoluat, am obținut suficiente informații pentru a caracteriza epidemiologia coinfecției HIV / SARS-CoV-2, care nu a putut fi făcută la începutul pandemiei din cauza deficitului de date”, a spus Vernon Chinchilli, cercetător și președinte al Departamentului de Științe ale Sănătății Publice. Constatările noastre sprijină Centrele actuale pentru controlul si prevenirea bolilor pentru a acorda prioritate persoanelor care traiesc cu HIV să primeasca un vaccin COVID-19.

 

Sursa: www.news-medical.net