Alianţa Pacienţilor Cronici din România (APCR), Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC) şi Asociaţia Iniţiativa Pacientul 2.0. în parteneriat cu Societatea Naţională de Oncologie Medicală din România (SNOMR) au pregătit un set de recomandări şi informaţii utile în sprijinul pacienţilor oncologici atât în perioada pandemiei cu noul coronavirus, cât şi dincolo de aceasta.

Documentul abordează următoarele aspecte relevante pentru pacientul oncologic:

•        o secţiune largă de întrebări primite de la pacienţi şi aparţinători, la care au răspuns conf. dr. Dana-Lucia Stănculeanu (oncolog, preşedintele SNOMR) şi dr. Amedeia Niţă (oncolog)

•        prevederile adoptate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate în legătură cu pacienţii oncologici pe perioada pandemiei

•        proiectele prin care APCR vine în sprijinul pacienţilor

•        informaţii generale despre noul coronavirus şi măsurile de prevenţie şi protecţie recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii

•        sfaturi de nutriţie de la specialişti în domeniu

•        recomandările psihologului pentru depăşirea cu bine a acestei perioade

•        linkuri utile pentru informarea corectă a pacienţilor şi familiilor lor

În contextul actual, pacienţii oncologici trebuie să beneficieze de întreg sprijinul necesar din partea noastră şi al altor asociaţii şi organizaţii de pacienţi, să aibă acces la informaţia critică necesară pentru a se proteja, dar şi pentru a putea avea acces la tratament şi investigaţii urgente. Facem un apel şi către autorităţi să nu uite de această categorie de bolnavi cronici şi să le acorde susţinerea necesară”, spune Cezar Irimia, preşedintele APCR.

Pentru pacienţii cu cancer accesul continuu la tratament este esenţial, iar medicii oncologici au avut şi au în continuare un rol vital în asigurarea continuităţii acestuia, în beneficiul persoanelor care trăiesc cu un diagnostic oncologic.

Pe toată perioada situaţiei de urgenţă, pacienţilor oncologici le este recomandat să-şi continue tratamentul şi să ţină în permanenţă legătura cu medicul lor curant. Pacienţii oncologici nu fac parte din definiţia de caz, dar graţie demersurilor  noastre, ei intră acum într-o categorie aparte de testare. Adică, pacienţii oncologici aflaţi sub tratament au dreptul la 2 determinări ale infecţiei cu SARS-Cov-2 . S-a luat această măsură pentru că asocierea dintre o afecţiune oncologică şi COVID-19 poate creşte rata de mortalitate a acestor pacienţi. Noi, medicii oncologi, am fost în linia întâi şi facem în continuare toate eforturile să nu existe discontinuităţi în administrarea tratamentului, pentru un management optim al bolii” declară conf. univ. dr. Dana-Lucia Stănculeanu, preşedinte SNOMR.

Puteţi consulta Ghidul pacientului oncologic în timpul pandemiei de COVID 19 aici.