Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor cu Cancer din România (FABC), cu sprijinul Roche România, a adunat laolaltă reprezentanţii celor mai importante institute oncologice din ţară, care au povestit experienţa pandemiei acum, la aproape un an de la declanşare.

Medici din Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara au făcut împreună un apel la conştientizarea importanţei de a depista şi trata rapid cancerul, chiar şi în timpul pandemiei. Pacienţii oncologici sunt încurajaţi să îşi învingă teama de COVID-19 şi să se întoarcă la medic pentru a-şi continua tratamentul, încrezători că spitalele şi centrele oncologice respectă cu stricteţe regulile de siguranţă sanitară. În plus, românii care sesizează că se confruntă cu simptomele unor boli grave trebuie să se adreseze de urgenţă medicilor, pentru a primi cât mai repede un diagnostic şi să înceapă tratamentul corespunzător.

Vizita la medic şi tratamentul sunt vitale pentru pacienţii cu cancer şi nu trebuie amânate. Cu toate acestea, de la începutul pandemiei de COVID-19, mulţi dintre pacienţii deja diagnosticaţi au încetat să mai vină la tratament. Înţeleg că pacienţii se tem de riscul infectării cu COVID-19, însă riscul ca boala să progreseze creşte considerabil în lipsa administrării tratamentului. Îi asigur pe pacienţi că noi, medicii, am luat toate măsurile necesare pentru diminuarea riscului de a contracta virusul, am creat circuite şi proceduri speciale, astfel încât pacienţii să se simtă şi să fie în siguranţă atunci când revin la tratament“, spune conf. dr. Lucia Stănculeanu, preşedintele Societăţii Naţionale de Oncologie Medicală din România.

Este esenţial ca pacienţii să se adreseze medicului încă de la primele simptome, oricât de minore ar fi acestea, pentru că depistarea cancerului în fază incipientă creşte şansele de supravieţuire. În stadiile avansate, din păcate, opţiunile de tratament sunt limitate.

Diagnosticarea oncologică a scăzut cu 30-40% faţă de 2019 şi avem peste 10.000 de decese non-COVID în plus în luna noiembrie 2020, faţă de noiembrie 2019. Ca să nu mai vorbim despre cancerele pulmonare: sunt peste 3.000 de cazuri de cancer pulmonar nediagnosticate de la debutul pandemiei. În contextul lansării Planului European de Cancer, este momentul ca România să accelereze demersurile pentru dezvoltarea şi adoptarea unui Plan Naţional de Oncologie menit să reducă povara bolii. Un astfel de instrument cadru este singura soluţie pentru ca în România să se reducă incidenţa şi mortalitatea prin cancer” declară Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România.

În sprijinul pacienţilor, platforma CdelaControl.ro, lansată în timpul pandemiei, şi-a propus să adune la un loc cele mai importante informaţii despre boală, de ce şi cât de importantă este administrarea corectă şi neîntreruptă a tratamentului. Aici, pacienţii găsesc şi o hartă interactivă a României, ce include lista completă de spitale şi clinici unde se tratează afecţiunile oncologice în ţară. Toate informaţiile sunt verificate de medici specialişti cu experienţă în tratarea acestor afecţiuni.

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer

A fost înfiinţată în anul 2005 din necesitatea ca toţi cei care luptă împotriva cancerului să devină o forţă cu o voce puternică. FABC este interfaţa între organizaţiile membre şi instituţiile statului, instituţiile europene implicate în sănătate, precum şi organizaţiile europene şi internaţionale similare. FABC reprezintă interesele a peste 75.000 de membri în întreaga ţară, pacienţi, supravieţuitori şi voluntari. FABC este o federaţie formată din 26 de asociaţii care activează pe plan local la nivelul judeţelor.

Misiunea FABC este de a face lobby şi advocacy activ pentru promovarea, respectarea şi garantarea drepturilor pacienţilor cu cancer, implementarea măsurilor necesare pentru reducerea impactului acestei maladii.