Potrivit datelor publicate în Journal of Renal Nutrition, pacienții care erau obezi, supraponderali sau subponderali prezentau un risc crescut de leziuni renale acute (AKI), comparativ cu pacienții care aveau un indice al masei corporale (IMC) normal.
Mai mult, un IMC mai mic s-a corelat cu un risc crescut de mortalitate.
„Chiar dacă mai multe studii au evaluat legătura dintre IMC și incidența leziunilor renale acute, nu s-a realizat nicio revizuire sistematică. Este important să înțelegem dacă un IMC în afara limitelor normale, adică subponderea, supraponderalitatea sau obezitatea sunt asociate cu un risc mai mare de a dezvolta leziuni renale acute și dacă IMC influențează prognosticul general al pacientului”, a declarat Jiarong Lan, de la Universitatea de Medicină Chineză Tradiţională Zhejiang.
Într-o analiză a 22 de studii, cercetătorii au examinat AKI în toate categoriile de IMC pentru a determina impactul IMC asupra ratelor de mortalitate și a bolii cronice de rinichi. Studiile au fost derivate din bazele de date electronice PubMed, Scopus și Google Scholar și au fost publicate înainte de 30 iunie 2021. Cercetătorii au inclus studii care au avut la bază grupuri de participanți sau aveau analize retrospective, și au analizat rezultatele pe baza categoriilor de IMC.
Cercetătorii au efectuat o analiză de subgrup a pacienților din perspectivă medicală, chirurgicală și medical-chirurgicală.
Rezultatele au demonstrat că pacienții care erau subponderali, supraponderali sau obezi au prezentat un risc mai mare de a avea AKI în comparație cu pacienții care aveau un IMC normal. Cercetătorii au identificat o corelație între IMC mai mic decât normal și un risc mai mare de mortalitate, în timp ce supraponderalitatea sau obezitatea au fost asociate cu un risc scăzut de mortalitate.
Analizele au arătat că pacienții care erau subponderali aveau un risc cu 17% mai mic pentru BCR, iar cei care erau supraponderali și obezi aveau un risc mai mare de BCR.
„Studiul nostru a identificat subiecții subponderali ca fiind un grup cu risc ridicat, având în vedere riscul crescut de AKI și mortalitate. Așadar, strategiile privind protejarea funcției renale ar putea fi justificate mai mult la cei subponderali, chiar dacă aceste strategii ar fi benefice și pentru pacienții supraponderali și obezi”, susține Lan.
„Studiile viitoare ar trebui să ia în considerare investițiile în înțelegerea mecanismelor fiziopatologice, care conduc la creșterea riscului de mortalitate la subiecții subponderali. În plus, ar putea fi util să se testeze și alți indici nutriționali, care sunt obiectivi și ușor de administrat și care ar putea identifica subiecții subnutriți la momentul internării în spital.”
Sursă: Healio.com