În 17 noiembrie 2021, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a lansat Strategia Globală de Eliminare a Cancerului de Col Uterin, iar România s-a alăturat demersurilor globale de conștientizare asupra cancerului de col uterin, având în vedere că anual peste 1.800 de femei mor în România ca urmare a acestei afecțiuni și aproape 3.400 sunt diagnosticate cu această boală, iar rata mortalității de peste 4 ori mai mare.
Aceste date plasează țara noastră pe primul loc din punctul de vedere al incidenței și al mortalității asociate cancerului de col uterin, la nivelul țărilor din Uniunea Europeană.
Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iași intenționează să marcheze 17 noiembrie, Ziua globală de eliminare a cancerului de col uterin, prin iluminarea Palatului Braunstein în turcoaz, culoarea simbol de luptă împotriva acestei afecțiuni.
Palatul Braunstein va fi iluminat în turcoaz, în ziua de 17 noiembrie 2022, începând cu ora 18.00, într-un demers de conștietizare asupra cancerului de col uterin.
Palatul Braunstein este una dintre clădirile simbol ale Iaşului, monument istoric și arhitectual construit la începutul secolului XX în stil arhitectural eclectic, cu elemente de art nouveau, pe locul unor construcții aflate în proprietatea lui Adolf Braunstein, un antreprenor evreu. De-a lungul timpului a fost hotel, bancă, sediu de partid, iar în prezent, după finalizarea unor lucrări ample de consolidare și modernizare, este centru multifuncțional care include spații expoziționale și săli de conferință.
IRO pune în prim plan prevenția, motiv pentru care are în derulare proiectul ONCOPREV- “Fii responsabilă de sănătatea ta! Prevenție, depistare, diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin”, cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2020.
Proiectul se adresează femeilor asigurate sau neasigurate din județele Iași, Vaslui, Bacău, Botoșani, Neamț, Suceava și este derulat de IRO Iași în parteneriat cu Fundația Enable România. Femeile cu vârsta între 25 și 29 de ani beneficiază de testare Babeș Papanicolou, iar cele cu vârsta între 30 și 64 de ani fac testare HPV (Virus Papiloma Uman).
Proiectul se derulează la Centrul de Screening și Diagnostic în Boli Oncologice din strada Sărăriei, nr 177A, dar femeile din Moldova se pot testa gratuit și la cele două unități mobile de screening, care se deplasează în localitățile din cele șase județe vizate de proiect.
Detalii despre ONCOPREV găsiți pe pagina web a IRO Iași: https://www.iroiasi.ro/proiecte-eu, iar calendarul deplasărilor este anunțat luna pe pagina de Fascebook a IRO Iași https://facebook.IROIASI.