Asociația Română de Hemofilie a organizat în ultimele zile ale lunii august, la Eforie Nord, ediția 2022 a Școlii de Hemofilie și Leadership HeRo.
Într-o atmosferă relaxantă și de prietenie, cu numeroși invitați, colaboratori și parteneri, ARH a oferit sprijin și suport pentru persoanele tinere și adulte cu hemofilie și boala von Willebrand prin integrarea acestora în programe educaționale, de informare, psiho-sociale și recreative. De asemenea, s-a pus la dispoziție si transport adaptat persoanelor cu mobilitate redusă.
Povestea Școlii de Hemofilie și Leadership HeRo a continuat anul acesta la Eforie Nord să consolideze conceptul dezvoltat la edițiile precedente. Au fost prezenți un număr foarte mare de participanți, persoane cu hemofilie și alte coagulopatii, din toate regiunile țării.
În prima zi au avut loc două prezentări elaborate ce rezulta din experiența extinsă specializată pe hemofililie și coagulopatii a Prof. Dr. Margit Șerban și Dr. Doctor Melen Brînză.
Următoarea zi au prilejuit două prezentări foarte bine documentate din partea Dr. Florica Ghilezan și Dr. Mihaela Daea. A treia zi au fost alături de participanți doi dintre cei mai activi tineri hematologi români, Dr. Diana Lighezan si Dr. Ciprian Tomuleasa, ce au prezentat proiectele lor, ce îmbunătățesc cadrul medical dedicat comunitătii de hemofilie și alte coagulopatii.
Întrucât acest eveniment s-a bucurat de reușita implementării lui anul trecut datorită modulelor și activităților relevante din domeniul medical, psiho-social și de socializare, s-a reușit și în acest an abordarea celor patru teme principale:
- Program dedicat informării și educației privind hemofilia
- Program de Leadership
- Programul “Hemofilia și Viața de Cuplu”
- Programul dedicat persoanelor vârstnice cu hemofilie
După cum apreciază Daniel Andrei, președintele Asociatiei Romane de Hemofilie, cel mai important aspect este că pateneriatul medici-pacienți inițiat de Prof. Dr. Margit Șerban este continuat de medicii tineri și astfel viitorul se prefigurează a oferi o dezvoltare a diagnosticării și tratamentului comprehensiv în cadrul acestei afecțiuni.
“Este necesar să facem educaţie și informare privind hemofilia şi să promovăm principiile de tratament în cadrul comunității persoanelor cu hemofilie în concordanţă cu standardele internaționale. Educarea pacienților cu hemofilie și apartinătorilor, ca mijloc de dezvoltare a cunoştinţelor şi adaptarea comportamentului într-un stil de viaţă echilibrat, favorabil sănătăţii, este unul dintre scopurile principale ale programului nostru din această ediție. Pentru că tema de anul acesta a fost Misiune (Im) Posibilă, suntem conștienți de rolul important pe care îl are Asociația Română de Hemofilie, de 30 de ani de activitate, să trasforme din Imposibil în Posibil multe din aspectele medicale, psihologice și sociale pentru persoanele cu hemofilie”, a declarat Daniel Andrei.