Stresul suplimentar la care ne-a supus pandemia din ultimul an și jumătate a readus în centrul atenției problema suferințelor psihice. Specialiștii din întreaga lume spun că bolile psihice devin cele mai întâlnite afecțiuni ale oamenilor. Se estimează că la nivel mondial sunt peste 264 de milioane de oameni afectați de astfel de dereglări. Organizația Mondială a Sănătății estimează ca un român din 10 trece prin cel puțin un episod depresiv în timpul unui an.

Pe acest fond social, clinica Bellanima au lansează o campanie de conștientizare a acestor probleme sub titlul ”Păstrează-ți echilibru, nu tăcerea!”. Prin acest demers, specialiștii atrag atenția asupra importanței tratării acestor afecțiuni.

În cadrul campaniei Bellanima vor fi promovate atât poveștile oamenilor care au apelat la ajutor de specialitate și care au urmat un tratament, dar și experiențele specialiștilor din cabinet în relația cu acești oameni. Pentru cei care suferă de depresie, anxietate sau pur și simplu nu își pot găsi echilibrul sufletesc este important să știe că nu sunt singuri, că și alte persoane trec sau au trecut prin aceleași experiențe și că le-au depășit pentru că au cerut ajutor. Poveștile despre provocările în ceea ce privește sănătatea psihică și echilibrul interior sunt un pas terapeutic atât pentru cei care le spun, cât și pentru cei care le ascultă.

Poveștile acestor oameni vor fi promovate pe platformele de socializare, dar și pe site-ul clinicii Bellanima.

Experiența unui pacient  poate să ofere o imagine mai clară asupra problemelor altora. O perspectivă nouă asupra aceleiași trăiri poate lansa noi emoții și senzații, așa cum poate opri un șir de gânduri extreme. Mai exact, citind povestea unui semen, un om se poate găsi pe el. Uneori, asta îi poate salva viața. Așa cum, scriind despre tine, îți poți găsi chiar tu sensul și utilitatea în lume.

 

Fie că alegi să o spui sub anonimat sau nu, povestea ta reprezintă un pas terapeutic foarte  important.

Consultarea unui specialist este cea mai indicată măsură atunci când simțim că nu ne mai aflăm într-un echilibru în ceea ce privește starea noastră psihică. Numai că,  statisticile ne indică faptul că românii încă sunt refractari la ideea de a merge la un medic psihiatru sau la un psiholog. Un studiu din 2017 arată că doar o treime dintre românii diagnosticați cu depresie se și tratează la un specialist. De asemenea, un alt studiu din același an arată faptul că psihoterapeuții și psihiatrii din România aveau o medie de 3,9 consultații zilnice, adică aproape la jumătate din timpul de lucru al unei zile.

Ne simțim singuri, neînțeleși, ne e teamă fără motiv sau nu găsim sensul propriei existențe. Nu spunem nimănui despre asta, de frică să nu fim judecați și etichetați drept slabi. Când, de fapt, puterea nu stă în capacitatea de a menține tăcerea, ci în curajul de a cere ajutorul. Este mult mai greu să conștientizăm și să acționăm. Iar cei care o fac se ajută atât pe ei, cât și întreaga populație care trece prin aceleași drame.

Totuși, se observă o îmbunătățire a percepției asupra acestui subiect și în țara noastră. Psihoterapeutul Andra Bolohan, ne-a explicat că “în ultimii 5-10 ani se observă și în România o deschidere tot mai mare către domeniul psihologiei. Deoarece oamenii au acces tot mai mult la informații, îi determină pe  aceștia  să-și dorească o calitate a vieții cât mai crescută, cu o sănătate fizică și psihică cât mai bună. Astfel, adresabilitatea către cabinetele psihologice a crescut, oamenii fiind interesați să-și aducă un plus de bine prin ameliorarea stărilor emoționale și prin dezvoltarea de resurse, abilități și capacități care să-I ajute în gestionarea situațiilor stresante sau traumatizante cu care aceștia se confruntă pe parcursul vieții.

Pandemia a readus în centrul atenției sănătatea psihică a oamenilor. Practic, specialiștii sunt de părere că tulburările mintale vor fi cea mai importantă provocare pentru societate în anii următori. Medicul psihiatru Brîndușa Caval explică la ce se referă provocările din timpul pandemiei.

Fiecare etapă a pandemiei este plină de provocări atât la nivel fizic cât și mental. Suntem presați de circumstanțe să ne adaptăm, să ne mobilizăm resursele interioare, să facem schimbări atât în exterior cât și în interior. Confruntați cu noi înșine, “fără măști” care să ascundă cine suntem cu adevărat, facem față mai mult sau mai puțin bine la adevărul din noi.

Șansele ca stresul cumulat să devină copleșitor pentru individ sunt crescute, iar riscul manifestării suferinței individuale ca simptomatologie psihiatrică este din ce în ce mai mare. Patologia dezvoltată în prezent variază de la tulburări depresiv-anxioase cu somatizări, insomnie, atacuri de panică, până la episoade psihotice, tulburare de stres posttraumatic, complicații ale demențelor, tulburări obsesiv-compulsive, dependențe de alcool sau droguri, idei de suicid.

Modul în care ne construim reziliența în prezent depinde însă de fiecare dintre noi. Un stil de viață sănătos poate să vină de la sine atunci când punem preț pe noi, minte, trup și suflet. Câteva recomandări de bază ar fi să fim mai atenți la nevoile și dorințele noastre, să facem sport, să socializăm, să ne bucurăm de cei dragi, să ne găsim pasiuni, să râdem, să plângem, să fim sinceri cu noi înșine, să cerem ajutor atunci când suntem obosiți, să citim, să fugim în natură și, desigur, să căutăm ghidaj în psihoterapie dacă simțim că asta ne va face bine. Să fim unici, liberi și frumoși indiferent de restricții.

Un studiu al Organizației Mondiale a Sănătății arată că unul din cinci copii și adolescenți suferă de o tulburare psihică. De altfel, aproximativ jumătate din bolile mintale se declanșează înainte de vârsta de 14 ani. Ca tabloul să fie complet, același organism internațional anunță că suicidul este a doua cea mai întâlnită cauză de deces la persoanele cu vârsta cuprinsă între 15 și 29 de ani. La nivel mondial, la fiecare 40 de secunde o persoană se sinucide. În cazul copiilor și adolescenților, riscul de reticență în a consulta un specialist este și mai mare. Fiind caractere în formare sunt mult mai sensibili la stigmatizarea în mediile lor sociale.

Mirela Hățiș, medic specialist psihiatru pentru  copii și adolescenți, explică situația lor: “Creșterea gradului de informare asupra psihoterapiei poate diminua stigmatizarea asociată dificultăților de natură psihică. Exprimarea experiențelor reale ale pacienților în societate/comunitate poate schimba percepția de excentricitate, spectacol, imprevizibilitate asociată cu psihoterapia și psihiatria către direcția de normalitate. Sensibilizarea cu astfel de intervenții poate reduce sentimentul de teamă și asocierea cu stigmate de tipul “nebun, retardat” care duc la dispreț, respingere, excluziune socială și în cele din urmă determină o scădere a calității vieții individului și îngreunează recuperarea.

Un pas important către vindecare, ca societate, este să recunoaștem că avem o problemă. Tratăm afecțiunile psihice ca pe niște trăsături de personalitate, ceea ce este atât greșit, cât și periculos. Societatea noastră are nevoie de o discuție liberă asupra echilibrului psihic, o dezbatere care să aibă în centrul său poveștile celor ce au cerut și primit ajutorul.  Experiențele lor și pașii pe care i-au parcurs către vindecare reprezintă baza pe care putem construi o discuție sinceră și liberă despre problemele noastre sau ale apropiaților.

Specialiștii Bellanima încurajează fiecare persoană care a trecut prin astfel de experiențe, personal sau prin intermediul apropiaților, să își spună povestea pentru a inspira și alți semeni.