Medicii de la Centrul de Oncologie Oncohelp din Timişoara au realizat, în ultimul an, peste 100 de intervenţii de toracocenteză (puncţii pleurale), la pacienţi simptomatici, prin care a fost extras lichidul din cavitatea pleurală, reducând presiunea asupra plămânilor, a declarat, vineri, şeful Secţiei spital de zi Oncologie medicală, medicul Cristina Oprean.

Procedura este minim invazivă şi implică extragerea unui lichid din cavitatea pleurală.

Chiar dacă este o tehnică nu foarte complicată, toracocenteza necesită dexteritate şi experienţă, dar şi multă atenţie, întrucât există pericolul apariţiei unor complicaţii. Această procedură se poate realiza în siguranţă, la noi, deoarece din echipa medicală face parte şi un medic de terapie intensivă. Am ales să realizăm această intervenţie în Centrul nostru pentru a nu mai transfera pacienţii care necesită puncţia pleurală la o secţie de chirurgie toracică dintr-un alt spital. Timpul de intervenţie în cazul bolilor oncologice este un factor important, iar calitatea vieţii acestor pacienţi este la fel de importantă”, spune dr. Cristina Oprean, într-un comunicat remis AGERPRES.

Medicul oncolog detaliază că, înainte de a începe procedura de toracocenteză, se efectuează examenul clinic al toracelui, se poate efectua şi o ecografie pentru a stabili volumul de lichid şi poziţionarea acestuia la nivel pleural. După intervenţie, pacientul rămâne sub supraveghere timp de câteva ore. Într-o singură şedinţă este recomandat să se extragă până la un litru de lichid.

Cei mai mulţi pacienţi ai spitalului, care necesită o asemenea intervenţie, sunt cei care au dezvoltat metastaze la nivelul pleurei asociate sau cei cu metastaze pulmonare. Cu toţii sunt simptomatici, de exemplu respiră foarte greu. După ce extragem lichidul, nu se mai exercită o compresiune asupra plămânului, a mediastinului şi chiar asupra inimii, dispneea se reduce, iar pacientul se simte mult mai bine. Prin aceeaşi procedură se pot introduce citostatice, aceasta în funcţie de decizia medicului. La unii pacienţi este nevoie de mai multe şedinţe pentru a extrage mai mult lichid”, explică dr. Cristina Oprean.

În Centrul de Oncologie Oncohelp Timişoara au fost realizate, în ultimul an, peste 100 de asemenea intervenţii.

Centrul de Oncologie OncoHelp Timişoara este un spital universitar dotat cu 165 de paturi, dintre care 131 pentru spitalizare continuă, 29 de paturi pentru spitalizare de zi şi cinci paturi ATI SPA (supraveghere post-anestezie). Sunt oferite gratuit servicii medicale de oncologie, radioterapie, hematologie, endoscopie digestivă superioară şi inferioară, imagistică medicală (computer tomograf, ecografie medicală şi mamografie). În cadrul unităţii sanitare funcţionează singurul centru de îngrijiri paliative dintr-un spital universitar din vestul ţării. Tot aici, pacienţii beneficiază de cazare şi masă gratuite pe perioada tratamentelor de radioterapie, în cadrul unei clădiri cu 48 de paturi care asigură condiţii hoteliere moderne. AGERPRES