Asociația M.A.M.E. a derulat, pe parcursul anului 2020, proiectul ”Servicii psiho-socio-medicale în beneficiul copiilor grav bolnavi”, în cadrul căruia 132 de copii diagnosticați cu afecțiuni grave și 66 de părinți au avut acces gratuit la serviciile de recuperare psiho-socio-medicală de care aveau nevoie.

Mulțumită sprijinului financiar acordat de Fundația United Way România, în valoare totală de 93900 de lei, recuperarea copiilor și a familiilor acestora a fost mult mai rapidă și mai ușoară. Atât cei mici, cât și părinții lor au beneficiat de planuri personalizate de intervenție, adaptate nevoilor lor specifice, precum și condițiilor socio-medicale.

Pe parcursul derulării proiectului, au fost susținute 1430 de ședinte de consiliere psihologică, 640 de ore de consultanță nutrițională și 1167 de ore de recuperare medicală prin kinetoterapie. De asemenea, au fost organizate și 8 grupuri de suport emoțional și consiliere nutrițională la care au participat părinții copiilor beneficiari.

Activitățile derulate în cadrul proiectului și serviciile oferite au avut un impact pozitiv în viața beneficiarilor și au condus la integrarea mai facilă a acestora în comunitate, după lupta cu boala. Ședințele de consiliere psihologică i-au ajutat pe cei mici să își îmbunătățească starea emoțională, să își recapete încrederea în sine și în propriile abilități, să își diminueze stările de anxietate și să dezvolte comportamente sociale pozitive. De asemenea, suportul emoțional acordat părinților a contribuit la o gestionare mai bună a relaționării și a comunicării în familie și le-a oferit posibilitatea să facă schimb de experiențe cu alți părinți pentru a înțelege mai bine nevoile cu care se confruntă și cum pot depăși mai ușor situațiile dificile care pot apărea.

Prin programele de recuperare medicală fizică, prin kinetoterapie, copiii au reușit să își redobândească mobilitatea și echilibrul, să își corecteze postura corporală și să își îmbunătățească reflexele. Participarea la ședințele de consiliere nutrițională i-a ajutat pe cei mici să afle informații utile privind beneficiile unei alimentații echilibrate și ale consumului zilnic de fructe și legume, iar schimbările adoptate de fiecare familie în parte au adus beneficii majore în ceea ce privește starea lor de sănătate. Abordarea unor teme de interes în cadrul întâlnirilor de grup le-a oferit părinților posibilitatea de a învăța cum să creeze un regim alimentar adecvat pentru copiii lor, ținând cont de afecțiunile acestora, și cum să îi susțină în adoptarea unui stil de viață sănătos.

„Includerea unor servicii psiho-socio-medicale complexe în cadrul procesului terapeutic este unul dintre cele mai importante elemente care pot asigura o recuperare rapidă și eficientă în cazul copiilor diagnosticați cu afecțiuni grave. De aceea, noi, Asociația M.A.M.E., am dezvoltat și adaptat constant serviciile pe care le oferim beneficiarilor noștri din dorința de a-i ajuta să depășească mai ușor perioada de confruntare cu boala. Începând cu anul 2018, mulțumită sprijinului financiar oferit de Fundația United Way România, am reușit să susținem o parte importantă din terapiile complementare tratamentului medical și să schimbăm astfel, în bine, viața copiilor, dar și a familiilor acestora. Ne onorează acest parteneriat și ne bucură faptul că rămânem împreună pentru a-i ajuta pe cei aflați în nevoie și în anul 2021.a declarat Maria Culescu, Președinte Fondator Asociația M.A.M.E.