Cercetătorii de la Universitatea Metropolitană din Tokyo au studiat pierderea celulelor insulare pancreatice (PCIP) la persoanele fără probleme anterioare ale pancreasului. Ei au identificat tendințe cheie în tipurile de celule pierdute din cauza pierderii celulelor insulare, în diferite grupuri de vârstă și sexe, constatând că PCIP la populația în vârstă se datorează în mare parte pierderii celulelor beta producătoare de insulină. Aceasta poate fi cauza diabetului legat de vârstă și poate ajuta la informarea noilor tratamente preventive.

Pancreasul este o parte incredibil de importantă a sistemului digestiv uman, în special pentru reglarea nivelului de zahăr din sânge prin secretarea hormonului insulină. Deși fiecare parte a pancreasului este vitală, nu fiecare parte are aceeași funcție.

O privire mai atentă dezvăluie o structură internă interesantă, cu insulițe de celule cunoscute sub numele de insulițe Langerhans, după descoperitorul lor, care conțin celulele producătoare de hormoni (endocrine). Ele sunt o mică proporție din toate celulele pancreasului, aproximativ 1%, făcând orice modificări ale morfologiei sau stării lor un potențial motor pentru probleme de sănătate.

O echipă condusă de profesorul Shuang-Qin Yi de la Universitatea Metropolitană din Tokyo a studiat fenomenul PCIP, unde sunt observate goluri în aceste regiuni insulare atunci când sunt observate la microscop. 

Rezultatele studiului sunt publicate în revista Digestive and Liver Disease.

Acest lucru a determinat echipa să efectueze un studiu amănunțit al secțiunilor pancreatice prelevate de la cadavrele persoanelor fără boli pancreatice înainte de moarte, cu vârsta cuprinsă între 65 și 104 de ani. Pierderea celulelor insulare în populațiile sănătoase este ceva care este rar studiat. Gradul de pierdere celulară din fiecare probă a fost găsit prin observarea secțiunilor colorate din pancreas la microscop și analiza imaginilor.

Ei s-au concentrat pe tendințele în funcție de vârstă și sex și au urmărit cu atenție tipul de celule rămase în pancreas, acoperind cele mai importante patru tipuri de celule, celule alfa, beta, delta și PP (producătoare de polipeptide pancreatice). Echipa a acordat o atenție sporită numărului de celule beta, celulele responsabile de producerea insulinei.

Deși nu au existat tendințe notabile în celelalte tipuri de celule, s-a constatat că proporția de celule beta din pancreas părea să scadă semnificativ cu PCIP. Acest lucru duce la concluzia că PCIP la vârstnici se datorează în mare parte pierderii celulelor beta în insulițe.

PCIP-urile s-au corelat, de asemenea, cu leziunile microscopice ale pancreasului cunoscute sub numele de neoplazii intraepiteliale pancreatice (PanIN), în timp ce PCIP severă părea mai puțin probabil la vârste mai înaintate.

În mod curios, s-a constatat că femeile au avut tendința de a avea mai multe șanse de a prezenta PCIP severă. Descoperirile echipei sunt în concordanță cu datele de la International Diabetes Foundation prezentate în 2021, care au arătat că femeile de peste 70 de ani au avut o incidență mai mare a diabetului zaharat decât bărbații, în timp ce tendința s-a inversat pentru cei sub 70 de ani.

În timp ce alte mecanisme pentru pierderea celulelor beta trebuie luate în considerare, aceste descoperiri par, de asemenea, să sugereze că fenomenul de pierdere a celulelor insulare poate fi un factor cheie al diabetului senil. Acest lucru face ca intervențiile care ar putea încetini în mod specific scăderea numărului de celule beta la vârstnici o cale potențial eficientă pentru tratamente preventive.

 

Sursa: Medicalxpress.com