Asociația Română pentru Nou-născuții Îndelung Spitalizați – ARNIS încheie proiectul SUS-TIN – Creștem (SUS) calitatea serviciilor medicale-sociale în Terapie Intensivă Neonatală (TIN), iar beneficiarii devin ulterior donatori (SUSȚIN)”, în colaborare cu Secția Neonatologie 1 a Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, cu sprijinul financiar acordat de Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

REZULTATE

În cele 10 luni de funcționare (05.2023-02.2024) platforma a contabilizat peste 310 de utilizatori, beneficiari direcți. Dintre aceștia peste 140 sunt viitori părinți sau părinți cu bebeluș născut la termen și peste 135 de părinți cu bebeluș în terapie intensivă neonatală au beneficiat de serviciile oferite gratuit de platformă, iar peste 30 de cadre medicale din spitalul partener au cont și sprijină părinții online. Au fost accesate peste 240 de ore de materiale video educative, iar prin prisma obiectivului de creștere a capacităților ARNIS, asociația a cooptat peste 863 de donatori recurenți și un total de peste 103.779 lei în donații începând cu 01.01.2023.

Platforma va continua să ofere servicii gratuite părinților, și după încheierea finanțării oferite prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Funcționarea platformei va fi asigurată pentru o perioadă de 5 ani. ARNIS va asigura mentenanța și suportul din fonduri proprii, provenite din donații recurente ale persoanelor fizice, dar și prin spirijinul partenerului de proiect în furnizarea serviciilor de internet, compania DIGI | RCS & RDS.

TESTIMONIALE

“Acuma e prima data când îl vede pentru că a fost plecat în deplasare la muncă și nu a putut să vină. Acuma este cel mai mândru și fericit că a reușit să și-l vadă.” Părinte, beneficiar al platformei, familia Onuc

Pentru părinți SUS-TIN reprezintă oportunitatea de a parcurge cursurile online, atât de puericultură cât și cele despre nou-născutul din terapie intensivă. De asemenea, există șansa pentru părinți dar și pentru alți membrii ai familiei de a vedea copilul pe cameră în intervalul orar specificat. Pentru personalul medical a reprezentat o grijă în plus verificarea funcționalității camerelor. Însă momentul în care părintele povestește cu bucurie faptul că și-a văzut copilul, în acele momente realizezi că un lucru mic este un lucru important și acesta s-a putut realiza prin acest program. Succes mai departe!” Dr. Hășmășanu M., medic Neonatolog în cadrul secției Neonatologie 1 din SCJU Cluj-Napoca

Scopul Platformei de digitalizare SUS-TIN a fost să faciliteze comunicarea și creșterea calității serviciilor medicale și sociale acordate nou-născuților (prin comunicarea părinte-copil, educare și informare a părinților), dar și dezvoltarea sustenabilității și capacității de fundraising a ARNIS. Valoarea totală a proiectului implementat în perioada 04.2022-02.2024 a fost de 107.782 euro.

Servicii și beneficii pe care le aduce Platforma SUS-TIN (https://sus-tin.arnis.ong/)

(1) Comunicare video părinți-bebeluș din Terapie Intensivă Neonatală: transmisiune livestreaming a imaginilor cu bebelușul din incubator, doar către propriul părinte, (2) Educarea părinților despre îngrijirea bebelușului: Curs de puericultură cu 6 capitole în fomat video și 13 Seminarii video pentru părinți, (3) Comunicare medici-părinți cu nou-născuți în Terapie Intensivă Neonatală, (4) Fundrasing(5) Comunicarea rezultatelor pe platformă.

Proiect derulat de Asociația Română pentru Nou-născuții Îndelung Spitalizați – ARNIS în colaborare cu Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, secția Neonatologie 1, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este facilitarea comunicării și creșterea calității serviciilor medicale și sociale acordate nou-născuților și dezvoltarea sustenabilității și capacității de fundraising a ARNIS.