PONDERAS ACADEMIC HOSPITAL, parte a Reţelei de sănătate REGINA MARIA, anunţă o premieră medicală – echiparea cu primul Robot MAKO din Europa Centrală şi de Est, cu ajutorul căruia se implantează protezele de genunchi şi de şold. Robotul este destinat intervenţiilor chirurgicale ortopedice şi permite realizarea de proteze personalizate, potrivit unui comunicat al spitalului.

“După o experienţă de peste 20 ani în protezarea genunchiului şi a şoldului, sunt bucuros că putem oferi pacienţilor noştri beneficiile chirurgiei ortopedice robotice. Robotul MAKO îmbunătăţeşte fundamental modul de abordare a intervenţiilor chirurgicale ortopedice de protezare articulară (genunchi şi ţold) oferind multiple beneficii, atât pacientului, cât şi chirurgului care coordonează intervenţia. Pentru că utilizează un model virtual 3D, robotul ne permite preoperator, să dezvoltăm un plan chirurgical personalizat pentru fiecare pacient în parte. Totodată, în timpul operaţiei, planul iniţial este reverificat computerizat si poate fi supus unei serii de ajustări, în timp ce braţul robotizat ne permite execuţia medicală ideală. Suntem mândri că putem oferi această tehnologie revoluţionară în premieră în ţara noastră, pacientilor care necesita protezarea articulara a genunchiului si soldului, fie că vorbim despre proteze parţiale sau despre proteze totale”, a declarat Dr. Vlad Predescu, medic primar Ortopedie şi Traumatologie si Doctor în Ştiinţe Medicale, Coordonatorul Secţiei de Ortopedie şi Traumatologie sportivă din Ponderas Academic Hospital.

Cu ajutorul acestui sistem chirurgical de ultimă generaţie, intervenţiile ortopedice se vor realiza minim-invaziv, ceea ce oferă o recuperare mai facila şi întoarcerea la activităţile zilnice în cel mai scurt timp posibil. Bazându-se pe rezultatele furnizate de CT, dar şi de modelarea 3D a anatomiei osoase, specialiştii ortopezi de la Ponderas Academic Hospital, coordonaţi de doctorul Predescu, vor folosi noul robot pentru a crea un plan chirurgical personalizat şi pentru a identifica dimensiunea, orientarea şi alinierea implantului, pe baza anatomiei unice a fiecărui pacient. Totodată, Robotul oferă flexibilitate planului chirurgical intraoperator, permiţând execuţia cu cea mai mare precizie a rezecţiei osoase.

Studiile arată că înlocuirea parţială a genunchiului utilizând un braţ robotizat este de două până la trei ori mai exactă• , în comparaţie cu procedurile clasice manuale. Rezultatele sunt mult mai bune, sângerarea din timpul intervenţiei chirurgicale este redusă, iar durata de spitalizare şi de recuperare mult mai scăzută. Medicul Vlad Predescu este primul din România care a primit certificarea pentru a putea realiza intervenţii chirurgicale cu ajutorul Robotului Mako.

“Suntem încântaţi să aducem, în premieră pentru România, dar şi în această parte a Europei, această tehnologie robotizată extrem de avansată, care ne va ajuta să oferim, în continuare, servicii medicale la cele mai înalte standard. Ţinând cont de evoluţia pandemiei cu coronavirus, am luat măsuri de siguranţă excepţionale în întregul spital pentru asigurarea serviciilor medicale în siguranţă, dar şi pentru protejarea pacienţilor şi a personalului medical. Printre aceste măsuri se află testarea tuturor pacienţilor internaţi în spital şi testarea periodică a întregului personal medical, precum şi implementarea unor reguli, protocoale şi circuite riguroase”, a declarat Prof. Asoc. Dr. Cătălin Copăescu, Medic Primar Chirurgie Generală, Director Medical PONDERAS ACADEMIC HOSPITAL.