Ziua Mondială a Rinichiului este marcată, anual, în a doua zi de joi a lunii martie. World Kidney Day 2023 are ca slogan: “Rinichi sănătoși pentru toți!” .

Tema pentru 2023: Pregătirea pentru neprevăzut, sprijinirea celor vulnerabili!

Impactul semnificativ al evenimentelor dezastruoase, fie ele locale (cutremur, inundații, război, condiții meteo) sau globale (pandemia COVID-19), afectează funcționarea și condițiile de viață din cadrul comunității, fapt ce poate duce la următoarele consecințe: pierderi umane, materiale, economice, schimbări climatice și de mediu.

Cei afectați de boli cronice, dintre care pacienții cu probleme renale reprezintă mai mult de 850 de milioane de oameni din întreaga lume, sunt afectați în mod deosebit de aceste acțiuni, deoarece este periclitată capacitatea de a accesa servicii de diagnosticare, tratament și îngrijire medicală.

Bolile netransmisibile – BNT – (boli cardiovasculare, diabet, cancer, hipertensiune arterială, boli pulmonare cronice și boli renale) sunt cunoscute ca fiind principalele cauze de deces și dizabilități la nivel mondial, mai ales în țările cu venituri medii. În cazul unor situații de urgență, această cohortă a comunității este printre cele mai vulnerabile din populație, din cauza nevoii continue de îngrijire medicală, care adesea este necesară pe tot parcursul vieții și implică un tratament complex și continuu.

În ultimii ani, pandemia de COVID-19 a oferit un exemplu clar al provocărilor cu care se confruntă sistemele de sănătate în furnizarea de servicii esențiale pacienților cu BNT. Impactul COVID-19 asupra sistemului de sănătate a pus o presiune suplimentară asupra acestor pacienți vulnerabili, care s-au confruntat cu riscul de a se infecta în timpul vizitei medicale sau a căror vizite și controale de ruitină au fost suspendate sau anulate. Serviciile de sănătate s-au străduit să ofere acces cazurilor noi de BNT care necesitau diagnostic, management și îngrijire. Fără un tratament real sau un tratament pentru a preveni progresia BCR, afecțiunea poate duce la insuficiență renală, fapt ce va crește nevoia globală privind tratamentele costisitoare, precum dializa și transplantul.

În cele din urmă, pandemia de COVID-19 a agravat un angajament politic global, deja insuficient în ceea ce privește BNT. BNT sunt adesea percepute incorect ca fiind datorate unor alegeri necorespunzătoare ale stilului de viață, ceea ce agravează deciziile politice privind alocarea de fonduri în acest sens. Aceste fonduri se concentrează mai mult pe management decât pe prevenție și sunt direcționate doar către câteva dintre BNT recunoscute – boli cardiovasculare, cancer, diabet și boli respiratorii cronice. Cu toate acestea, se estimează că 55% din povara globală a BNT este atribuită bolilor din afara acestui grup, cum ar fi bolile renale. În plus, povara celor patru BNT este amplificată în prezența bolii renale, frecvent coexistente. Sunt necesare politici de sănătate publică care să reflecte mai bine oportunitățile de la nivelul strategiilor preventive, precum și amploarea problemei. De asemenea, trebuie luate în calcul aspectele sinergice ale bolii renale ca parte a poverii BNT.

Prin urmare, pregătirea pentru evenimente neașteptate este foarte importantă pentru pacienții cu probleme renale.

  • Factorii politici trebuie să adopte strategii integrate de sănătate care să prioritizeze prevenirea, depistarea precoce și gestionarea BNT, inclusiv a bolilor renale.
  • În situații de urgență, serviciile de îngrijire a sănătății ar trebui să ofere acces echitabil și adecvat la îngrijire pentru pacienții cronici.
  • Guvernele ar trebui să includă planuri de pregătire pentru situațiile de urgență în gestionarea și detectarea BNT și să favorizeze prevenirea acestor afecțiuni.
  • Pacienții ar trebui să planifice situațiile de urgență prin pregătirea unui kit de urgență care să includă alimente, apă, materiale medicale și dosare medicale.

 

Sursă: www.worldkidneyday.org