Preşedintele SOS Autism Bihor: 2 aprilie – o ocazie de a înţelege ce simte o persoană cu autism izolată toată viaţa

Preşedintele Asociaţiei SOS Autism Bihor, Simona Zlibuţ, a declarat că în judeţ sunt peste 300 de persoane care suferă de autism, dar nu sunt diagnosticate, ziua de 2 aprilie din acest an fiind o lecţie de viaţă şi o ocazie de “a înţelege ce simte o persoană cu autism, care de-a lungul vieţii este izolată”.

În certificatele de încadrare în grad de handicap nu la toţi se specifică primul diagnostic autismul. Se specifică fie întârziere mintală, fie alte boli asociate precum epilepsia. În momentul de faţă nu ştiu să fie un număr exact de persoane cu autism. Cu câţiva ani în urmă am primit o informare de la DGASPC cum că ar exista un număr cu persoane cu autism care era foarte mic, având în vedere că noi, ca părinţi, ne cunoaştem pe reţelele de socializare. Ne-am dat seama că, statistic, evidenţa arată un număr foarte mic. În prezent, se preconizează că sunt în jur de 30.000 de persoane cu autism, adulţi şi copii, iar în judeţ suntem peste 300“, a declarat, penru AGERPRES, Simona Zlibuţ.

Ziua de 2 aprilie marchează, în întreaga lume, Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului.  În această zi, în toată lumea, organizaţiile care promovează cauza persoanelor cu autism desfăşoară acţiuni menite să atragă atenţia asupra afecţiunii care atinge 1% din populaţia globului. Însă contextul pandemiei de coronavirus, manifestările dedicate acestei zile au fost anulate, aşa cum este cazul şi în Oradea.  “Transmit un gând bun către toţi părinţii de copii cu autism. Anul 2020 este diferit tocmai prin efectul pandemiei care ne obligă pe toţi să ne distanţăm, să ne ferim unii de alţii, să stăm în casele noastre. Printr-un simplu exerciţiu de imaginaţie puteţi înţelege ceea ce simte o persoană cu autism, care de-a lungul vieţii este izolată, nu-i plac îmbrăţişările, atingerile, se teme de incertitudini. Da, noi trăim zilnic asta, de la aflarea diagnosticului, familia, alături de persoana cu autism, experimentează zi de zi izolarea socială şi incertitudinea viitorului, pentru că ne întrebăm zilnic cât vom mai rezista, ce va fi cu copilul nostru când noi nu vom mai fi”, a afirmat Simona Zlibuţ.

Asociaţia avea planificată vineri, 3 aprilie, o gală caritabilă, dar evenimentul a fost amânat. “Regretăm că anul acesta nu se poate realiza nicio manifestare dedicată acestei zile de conştientizare a autismului. Am postat amintiri de la evenimentele de anul trecut. Aceste acţiuni au ca scop, în primul rând, să atragă atenţia autorităţilor asupra existenţei acestor copii, tineri şi adulţi cu autism, pentru a veni in sprijinul acelor ONG-uri care încearcă pe forţe proprii să continue terapiile şi să-i integreze în viaţa socială“, a spus Simona Zlibuţ.

Fotografiile amintesc de marşul “Împreună pentru autism”, la care au participat directorul DAS Oradea, Arina Moş, deputatul Florica Cherecheş, voluntari de la Colegiul Naţional “Mihai Eminescu”, studenţii voluntari de la Facultatea de Medicină, învăţătoarele Laura Ienei şi Elena Pavel şi multe alte persoane care apreciază munca asociaţiei SOS pentru autism. Spre seară, a fost iluminată Primăria Oradea în albastru, iar cu implicarea viceprimarului Florin Birta a fost iluminat în albastru şi Podul Centenar.

Pe 27 martie, asociaţia a împlinit 13 ani de când a fost înfiinţată de 14 părinţi de copii şi adulţi cu autism, care au dorit să schimbe în bine viaţa copiilor lor. În prezent, din asociaţie fac parte 30 de familii care au în grijă copii şi adulţi cu vârste cuprinse între 4 şi 34 de ani. În Centrul de zi al Asociaţiei SOS Autism Bihor, singurul din Oradea care este acreditat şi licenţiat, sunt trataţi şi îngrijiţi 20 de adulţi şi 10 copii, având patru specialişti. În Oradea, cei mici au posibilitatea să înveţe într-o şcoală specială – Şcoala de incluziune nr. 1 şi într-o grădiniţă cu program adecvat.

Noi vom trece peste aceste momente ale crizei pandemice, însă persoanele cu autism nu pot să facă asta! Nu uitaţi de ei, nu uitaţi că persoanele cu autism au nevoie de noi şi de voi pentru că ei nu pot să iasă singuri din această stare. Anul acesta nu vom defila cu baloane albastre şi nici nu vom lumina clădiri. Asta pentru că 2020 ne-a oferit tuturor o lecţie de viaţă“, a mai spus Simona Zlibuţ. AGERPRES