Comisia Europeană a autorizat medicamentul Dupixent (dupilumab/Sanofi & Regeneron) la adulți și la adolescenții cu vârsta mai mare de 12 ani ca tratament suplimentar al astmului sever cu inflamație tip 2 caracterizat prin eozinofile serice crescute și/sau oxid nitric crescut în aerul expirat (FeNO), la care boala este insuficient controlată de tratamentul cu corticosteroid inhalat în doză mare plus un alt medicament ca tratament de întreținere.

Agenția Europeană a Medicamentului a formulat un aviz pozitiv pentru această indicație la finalul lunii februarie 2019.

Efect împotriva inflamației de tip 2

Dupilumab este un anticorp monoclonal uman care inhibă semnalizarea interleukinelor 4 (IL-4) și 13 (IL-13), două proteine care joacă un rol central în inflamația de tip 2. Inflamația de tip 2 este mecanismul fiziopatogenic specific astmului și altor boli alergice.

Efectul terapeutic este asociat cu reducerea markerilor specifici inflamației de tip 2, precum FeNo, imunoglobulina E și eotxina 3 (CCL26).

Noul tratament biologic pentru astm este util, deoarece, sub tratamentul standard, boala nu este întotdeauna controlată la persoanele cu astm sever. Pacienții pot prezenta tuse, wheezing și respiră cu dificultate, existând riscul unor atacuri de astm severe, care să necesite prezentarea de urgență la spital. În plus, în cazurile severe, de obicei se recurge la administrarea de corticosteroizi orali, atunci când simptomele nu pot fi controlate. Tratamentul cronic cu corticosteroizi orali trebuie evitat, însă, atunci când este posibil, deoarece efectele secundare ale tratamentului sunt adesea severe și greu de suportat de pacienți.

Materialul integral este disponibil pe rohealthreview.ro.