Asociația Suport Mastocitoză România anunță vaccinarea cu vaccinul anti-COVID a primului pacient cu mastocitoză sistemică cu șocuri anafilactice multiple.

Vaccinarea a avut loc respectându-se protocolul elaborat de The Mast Cell disease Society și promovat de Centrul European de Excelență în Mastocitoză România, coordonat de conf. univ. dr. Horia Bumbea.

Pacienta vaccinată este cadru medical și a fost de acord să își facă publică identitatea pentru a-i încuraja pe toti cei aflați în dificultatea luării unei decizii de a se vaccina, să se vaccineze.

Astfel, Angelica Marin, a declarat ca: ”Azi, 12 ianuarie, pentru mine a fost cel mai mare eveniment important, VACCINAREA ANTI COVID 19. Ca să ajung să mi se facă acest vaccin, a trebuit să trec prin mai multe peripeții. Dupa ce am ajuns la Spitalul Floreasca, a trebuit să trecem printr-un filtru. În momentul în care au aflat că am mastocitoză sistemică și am făcut multe șocuri anafilactice, dar șocurile acelea grave, severe, nu o alergie la unele medicamente sau alimente, nu au vrut să mă vaccineze. Cu toate că am respectat protocolul dat de doamna doctor Brândușa Petruțescu (Am luat înainte cu două ore Ketotifen, Famotidina, Xyzal, iar înainte să mă vaccineze am luat încă un Ketotifen și un Xyzal plus 3 cromoglicat). Am plecat de acasă cu optimism, cu speranța că nu voi face niciun șoc anafilactic. Nu am făcut, dar puteam să degranulez de la stresul provocat de refuzul doctorilor  care aveau în fața lor o ordonanța de urgență dată în data de 9 ianuarie pentru toți bolnavii care au avut în trecut șocuri anafilactice severe. Până în final, (parca eram mascota mastocitozei) s-a făcut o ședință cu toți managerii, doctorii în alergologie, imunologie ca să-și dea acordul pentru ca  eu  să primesc  vaccinul. Au stat lângă mine domnul doctor de la UPU, domnul Manager, multi doctori din Floreasca. Până în final m-au vaccinat, sunt bine, nu am avut nicio reacție alergică, nu am nimic, poate mâine o să fie o mică durere locală. Ii multumesc Nicoletei Vaia, președinta Asociației Suport mastocitoză România, pentru tot sprijinul acordat, domnilor și doamnelor doctor de la SUUB, au vorbit la telefon cu doamnele doctor de la Spitalul Floreasca. Eu vă rog frumos ca sub  îndrumarea doamnei doctor Brândușa Petruțescu și a echipei de Hematologie SUUB coordonată de dl. conf. univ. dr Horia Bumbea, să aveți curajul să faceți vaccinul anti-COVID 19.”

Este un act responsabil, un exemplu motivațional pentru toți cei cu mastocitoză din lume, o boală ff rară, oncologică, hematologică, ce are ca particularitate un număr mare de șocuri anafilactice. Urmând protocolul și sfaturile medicilor, având o relație de încredere cu medicii din rețeaua de mastocitoză, coordonată de conf. univ. dr. Horia Bumbea, 90 din cei 96 de adulți cu mastocitoză au decis să se vaccineze și speră să intre în cea de a doua etapă de vaccinare. Protocolul de vaccinare anti-COVID este disponibil pe www.mastocitoza.ro și pe Facebook- Asociatia Suport Mastocitoza Romania”, a declarat  Nicoleta Vaia, președinte Asociația Suport Mastocitoză România.