Persoanele cu diabet zaharat au avut o perioadă foarte grea, în pandemie, cu dezechilibru glicemic cronic (pentru că nu puteau fi evaluate/internate), și de acum începe greul pentru diabetologi, să acționeze rapid, printr-o reeevaluare clinico-metabolică și terapeutică, în scopul obținerii controlului glicemic. Acesta a fost mesajul lansat de Prof. Dr. Gabriela Radulian (foto), Președintele Societății Române de Neuropatie Diabetică, într-un interviu pentru RoDiabet.ro.

Gabriela Radulian este medic primar și Șef Secție Clinică II a Institutului Național de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice ”Prof. dr. N. Paulescu” din București și Profesor Universitar în cadrul Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din Capitală, Disciplina Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

 

Telemedicina, noutatea pandemiei

În timpul pandemiei, potrivit Prof. Dr. Gabriela Radulian, ”noutatea majoră a fost telemedicina, care a generat dificultăți în gestionarea actului medical, iar pentru noi, medicii, a reprezentat o provocare foarte mare, ca să putem asigura un act medical profesionist; cel mai greu a fost în cazul pacienților nou descoperiți cu diabet zaharat, deoarece trebuia  le explici ce este hiperglicemia cronică, la ce complicații cronice invalidante duce dezechilibrul metabolic, ce înseamnă schimbarea stilului de viață, printr-o dietă individualizată și prin activitate fizică, cum se administrează medicația, etc.”.

 

Inițierea sau schimbarea tratamentului, dificile prin telemedicină

”Comunicarea cu pacienții a fost realizată prin telemedicină, au primit prescripția, conform programării, dar trebuie subliniat faptul că inițierea sau schimbarea tratamentului este foarte greu de făcut astfel. Persoanele cu diabet zaharat au avut o perioadă grea, foarte multi cu valori glicemice mari (pentru că nu puteau fi monitorizați/internați), și de acum începe greul pentru colegii mei diabetologi, să le evalueze controlul metabolic – prin determinarea HbA1c, prezenta complicatiilor cronice, a comorbiditatilor, și să acționeze rapid, prin stabilirea unui tratament eficient, centrat pe pacient,  în scopul obținerii echilibrului glicemic si reducerii riscului cardiovascular. În perioada pandemiei, o dată în plus, s-a confirmat importanța abordării multidisciplinare în îngrijirea persoanelor cu diabet zaharat, în scopul creșterii calității vieții lor”, a ținut să sublinieze medicul.

De altfel, din postura sa de Profesor Universitar, Gabriela Radulian a arătat că telemedicina și pregatirea didactică online creează premize noi, în învățământul medical și ”este de văzut cum vor evolua lucrurile în viitor!”.

 

Mediatizarea a ajutat conștientizarea riscurilor sporite pentru diabetici

Persoanele cu diabet zaharat sunt, potrivit diabetologului, ”mai expuse în această perioadă de pandemie COVID-19, mediatizarea ajutând la conștientizarea pericolului și, în aceste condiții, ei au devenit mai receptivi la sfaturile personalului medical, inclusiv din alte specialități”.

”Diabetul zaharat conferă un risc crescut pentru formele severe de boală cu SARS-CoV-2, dependent de existenţa mai multor elemente, dintre care hiperglicemia cronică fiind cea mai importantă. De asemenea, prezenţa unor comorbidități asociate diabetului zaharat, cum sunt bolile cardiovasculare, pulmonare sau boala cronică renală, pot contribui la creşterea riscului. În această perioadă, au apărut numeroase informări medicale despre corelația dintre COVID-19 și diabetul zaharat, obezitate, boli cardiovasculare și utilizarea anumitor clase terapeutice”, a mai spus Gabriela Radulian.

 

Recomandări pentru pacienții cu diabet

”Nu renunțați la tratament, mergeți la medicul diabetolog pentru a ridica rețeta, conform programării, monitorizați-vă glicemia, mențineți un echilibru, în ceea ce privește dieta, cu evitarea exceselor alimentare, care să duca la valori glicemice mari, respectați și celelalte recomandări ale medicilor”, sunt sfaturile pentru această perioadă, pe care Prof. Dr. Gabriela Radulian le adresează pacienților cu diabet.