O viață necunoscută până acum, nici de medici, nici de ceilalți oameni, cu străzi pustii, liniște apăsătoare și tristețe este tabloul sumbru al episodului ”Viața fără viață”, trăit, în prezent, de întreaga planetă și creionat extrem de plastic de renumitul oftalmolog Prof. Dr. Monica Pop.

”Ritmul vieții s-a schimbat mult. Este o schimbare a vieții cu care nici  medicii, dar nici ceilalți oameni nu sunt obișnuiți. O viață necunoscută până acum! Străzi pustii, liniște apăsătoare. Spitalul aproape gol, fără aglomerația și fără animația cotidiană obișnuită. Tristețe. Sper că, după ce va trece acest greu episod de “viață fără viață” al planetei, oamenii rămași pe pământ vor ști să aprecieze ce înseamnă viața cu adevărat și să nu uite niciodată cât de greu a fost fără EA!”, a explicat Monica Pop, pentru MedicalManager.ro.

 

În România, măsuri corecte și la timp, lucrurile merg binișor

În ochii acesteia însă, România nu va ajunge ca alte țări afectate extrem de grav de pandemie, cum ar fi Italia sau Spania, având în vedere că ”situația în România a fost si este mult mai bine manageriată, că s-au luat măsuri corecte si la timp”. ”Dacă nu ar fi fost greșeala celor mulți, care s-au întors din țările grav afectate, mulți aducând cu ei și virusul, ne-am fi situat în fruntea țărilor în care virusul ar fi afectat foarte puțini oameni. Cu toate că nimeni nu a fost pregătit pentru așa ceva și, ca peste tot, materialele de protecție necesare au fost și încă sunt insuficiente, lucrurile merg binișor, iar personalul din sănătate se comportă exemplar!”, a arătat medicul.

”Eu am luat toate măsurile de prevenție recomandate. Din fericire, la spitalul nostru, nu lipsește niciunul din mijloacele de protecție specifice și nici dezinfectanții, iar, până acum, nu avem niciun salariat infectat. Vreau să-i felicit din tot sufletul meu pe colegii din diferitele eșaloane, medical și administrativ, care sunt mereu la datorie”, a mai arătat Prof. Dr. Pop, referindu-se la Spitalul de Urgențe Oftalmologice din București, unde este șefă de secție.

 

Prezența virusului poate fi asimptomatică, iar la unii pacienți poate da o conjunctivită virală, manifestată prin hiperemie și lăcrimare

Și ochii sunt afectați de coronavirus, fiind chiar o posibilă poartă de contaminare. Tocmai de aceea, ochelarii ar trebui să fie o necesitate. ”Având în vedere că există o comunicare anatomică între nas și ochi, prin intermediul canalului lacrimo-nazal, virusul poate migra ușor pe suprafața conjunctivei, construind și aici o posibilă poartă de contaminare. Prezența virusului, la acest nivel, poate fi asimptomatică, iar la unii pacienți poate da o conjunctivită virală, manifestată prin hiperemie (înroșirea conjunctivei) și lăcrimare. Prin ușoară frecare, gest reflex, necontrolat, apoi, de obicei, și prin atingere, este posibilă contaminarea. De aici, necesitatea purtării ochelarilor și a igienizării acestora, zilnic, prin  spălare cu apă și săpun sau prin ștergere cu alcool. Este de evitat, pe cât posibil, atingerea ochilor, înainte de spălarea pe mâini”, a explicat oftalmologul.

MedicalManager este o platforma digitală a comunității medicale din România. Peste 1400 de specialiști și lideri de opinie din sănătate sunt abonați la fluxul zilnic informativ al platformei. O secțiune specială, Covid-19, care conține informații relevante despre impactul în sănătate, este actualizată în permanență.
Abonați-vă gratuit la Newsletterul MedicalManager!