Preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice (SRDNBM), decan al Universităţii de Medicină şi Farmacie ”Victor Babeş” din Timişoara, prof. dr. Romulus Timar, a declarat că în România 52% dintre adulţi sunt supraponderali sau obezi, trendul obezităţii şi al diabetului zaharat de tip II fiind în continuă creştere.

El a explicat că prevalenţa diabetului zaharat în România este de 11,2%, în timp ce în judeţul Timiş a fost de 8,4%. Din aceste persoane, 5-10% au diabet zaharat de tip I, care necesită obligatoriu tratament cu insulină, iar restul de 90-95% au diabet zaharat de tip II, care necesită doar modificarea stilului de viaţă sau urmează tratament cu medicaţie antidiabetică.

“În ultimele trei luni de pandemie, aproape toţi pacienţii cu diabet zaharat care vin la control au crescut în greutate cu 2-3 kg, probabil din cauza lipsei activităţii fizice, concomitent cu un consum mai mare de alimente”, a afirmat dr. Romulus Timar.

În ceea ce priveşte obezitatea, dr. Romulus Timar a adăugat că spre deosebire de restul ţării, Timişul are o prevalenţă de 46%, cea mai mare fiind în Moldova. “La adult, obezitatea cu diabetul zaharat de tip II merg mână în mână, într-o creştere paralelă, iar măsurile cele mai importante de prevenţie presupun un stil de viaţă sănătos, cu mişcare zilnică, mers pe jos, o alimentaţie echilibrată, bogată în fructe şi legume, evitând grăsimile saturate, alimentele bogate în glucide”, a precizat dr. Romulus Timar.

Specialistul a subliniat că decesele la pacienţii cu diabet şi obezitate se produc în principal, în peste 50-60% din cazuri, prin boli cardiovasculare şi maligne. AGERPRES