Starea de bine depinde de felul în care ne autoevaluăm satisfacția vieții sau emoțiile pozitive și negative, de moment, iar pentru o stare de bine este important să menținem un anumit raport între viața de cuplu, familie, carieră, prieteni, între hobby-uri, activități de relaxare și situația financiară bună etc. Este radiografia pe înțelesul tuturor a stării de bine, mult râvnite de noi toți, făcută de Prof. univ. dr. Maria Nicoleta Turliuc, de la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației – Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași.

Ce putem face pentru a ne îmbunătăți starea de bine

Echilibrul psihic este menținut, atunci când o persoană poate trăi o stare de bine suficient de ridicată, cel puțin satisfăcătoare. Starea de bine depinde de felul în care ne autoevaluăm satisfacția vieții sau emoțiile pozitive și negative, de moment. Prima apreciere este mai stabilă în timp și mai dependentă de circumstanțele de viață mai importante, în timp ce dispozițiile și emoțiile sunt fluctuante, dependente de diferiți stimuli, de momente sau zile. De exemplu, se știe că oamenii raportează că trăiesc mai multe emoții pozitive în weekend și mai puține în timpul săptămânii”, a explicat Prof. univ. dr. Turliuc.

Hobby-uri sănătoase, care ne recompensează

Potrivit acesteia, pentru o stare de bine este important să menținem un anumit raport între viața de cuplu, familie, carieră, prieteni, între hobby-uri, activități de relaxare și situația financiară bună etc. Echilibrul dintre factorii menționați ne permit menținerea unui anumit raport între emoțiile pozitive și cele negative. Potrivit lui Gottman (1999) acesta ar trebui să fie de 5 la 1. Sau măcar de 2-3 la 1. Adică, este nevoie de mai multe afecte pozitive, care să compenseze efectul unei emoții negative. Emoțiile pozitive pot fi mai des trăite, atunci când ne implicăm activ în relații și activități semnificative, când avem hobby-uri sănătoase, care ne recompensează.

Cultivarea relațiilor de calitate și sporirea acțiunilor altruiste

De asemenea, după cum a arătat specialistul, starea de bine poate crește prin cultivarea relațiilor de calitate, în cadrul cărora ne simțim bine și mulțumiți: ”Comunicarea de tip față în față sporește considerabil cooperarea și încrederea. Toate conexiunile sociale pozitive sunt asociate cu o stare de bine mai ridicată, indiferent de vârstă. Mai mult, există un număr tot mai mare de dovezi că acțiunile altruiste au o putere sporită în îmbunătățirea stării de bine, într-o măsură mai mare decât și-au imaginat adesea oamenii. Activitatea de voluntariat și cea de binefacere poate avea un efect pozitiv și asupra persoanei care realizează acțiunea, deși nu acesta este mobilul care stă la baza sa.”

Sentimentele aferente apartenenței locale, regionale și naționale

Alte exemple de soluții pentru creșterea stării de bine sunt sentimentele aferente apartenenței locale, regionale și naționale, care oferă un sprijin semnificativ și simultan pentru satisfacția vieții fiecărei persoane.

”Ceea ce se cunoaște mai puțin este că sentimentul de apartenență la comunitatea locală are un efect mai mare decât suma celorlalte două efecte împreună (Helliwell, 2011). Nu poți avea o stare de bine, când vecinii tăi sunt nefericiți sau relația cu ei este tensionată. În plus, efectul condițiilor de viață asupra încrederii în vecini este mediat printr-un sentiment de apartenență la comunitatea locală”, a mai explicat Prof. univ. dr. Turliuc.

Mâncatul compulsiv sau fumatul, combătute cu alternative cu impact mai mic

Obiceiurile nesănătoase, cum ar fi mâncatul sau fumatul, ne afectează starea de bine.

Motivul: ”Predictibilitatea vieții este asigurată adesea de respectarea unui program de lucru, odihnă, activități recreative etc. Ea asigură sentimentul de siguranță și stare de bine. Ritmul foarte dinamic al vieții actuale poate face dificilă respectarea ritualurilor și rutinelor noastre. Uneori, în efortul lor de a face față stresului, oamenii ajung la obiceiuri nesănătoase, cum ar fi mâncatul sau fumatul”.

Soluția: ”Celor care au ajuns la mâncatul emoțional sau fumat, le putem spune că orice învăț își are și dezvățul său, că un obicei nesănătos poate fi înlocuit de unul cu un impact mai mic asupra sănătății. Acest principiu este urmărit și în tratarea diferitelor dependențe.”

”De exemplu, persoanelor care se confruntă cu mâncatul emoțional sau compulsiv li se poate sugera să consume rondele sau chipsuri de legume sau fructe. La fel, fumătorilor – care asociază comportamentul lor cu un obicei social – li se poate sugera înlocuirea țigărilor cu alternativele noi apărute pe piață despre care cercetările științifice făcute publice arată că au un risc redus comparativ cu fumatul, sau chiar înlocuirea cu snacks-uri (sticksuri, grisine etc.). Este adevărat faptul că formarea obiceiurilor benefice pentru sănătate poate dura uneori și oamenii pot trece prin experimente și eșecuri repetate”.

Activitatea fizică regulată sau hobby-urile combat comportamentele nesănătoase

”Dezvoltarea obiceiurilor de alimentație, acțiune și viață sănătoasă este un proces dinamic, care poate da naștere unui stil de viață diferit. Obiceiurile au la bază o rutină care ne ajută să economisim timp și energie psihică, cognitivă și emoțională. Circa 40% din comportamentul nostru cotidian repetitiv se desfășoară sub forma de obiceiuri, acestea influențându-ne semnificativ stare de bine și calitatea vieții. Activitatea fizică regulată sau hobby-urile pot, de asemenea, contribui la detensionare psihică și la reducerea comportamentelor nesănătoase”, a mai explicat Prof. univ. dr. Turliuc.