În contextul Cursului postuniversitar: ”Recuperarea Respiratorie în context COVID-19: aspecte multidisciplinare”, din perioada 14-18 februarie, Prof. univ. dr. Roxana Maria Nemeș, Președintele Societății Române de Pneumologie, a acordat un interviu pentru platforma Pneumologia.ro.

Pandemia de Covid-19 a avut anumite repercusiuni pentru pacienții cu afecțiuni pulmonare cronice, dr. Roxana Nemeș prezentând situația astfel: ”Această perioadă grea prin care trecem a fost o provocare, atât pentru cadrele medicale, cât și pentru pacienți. Ne referim aici în mod deosebit la pacienții cu afecțiuni cronice, iar din acest punct de vedere la pacienții cu afecțiuni respiratorii cronice, care au avut o adresabilitate mult mai redusă către spital.”

”În acest sens adăugăm și subdiagnosticarea pacienților cu cancer pulmonar, fapt care va avea un impact deosebit asupra ratei de supraviețuire și asupra gradului de operabilitate, iar aici mă refer la șansa de intervenție chirurgicală în cazul acestor pacienți. Practic, nu numai frica i-a ținut departe de spital, ci și modul în care au înțeles să-și protejeze oarecum sănătatea. Acest fapt a scos la iveală, din când în când, exacerbări grave ale afecțiunilor de fond, o lipsă de monitorizare constantă și uneori întreruperea terapiei și accentuarea amputării funcționale pentru acești pacienți cu afecțiuni respiratorii cronice.”

Dotarea cu aparatură de ultimă generație va crea oportunitatea de acces la testele și examenele funcției pulmonare

”Îmbunătățirea accesului la teste și examene pentru evaluarea funcției pulmonare va putea fi realizată în momentul în care vom reuși să aducem aparatură de ultimă generație pentru întreaga țara. În acest fel, creăm oportunitatea de acces, precum și o încărcare corespunzătoare a specialității. Consider, în continuare, că specialitatea de pneumologie este o specialitate deficitară”, explică medicul pneumolog.

Prof. dr. Roxana Nemeș subliniază importanța testării: ”Accesul către aceste testări se va face foarte facil atunci când va exista dotarea corespunzătoare, începând cu spirometria, care este cel mai simplu test non-invaziv care se poate efectua, până la testarea funcției respiratorii complexe, care în momentul de față este apanajul laboratoarelor de înaltă performanță. Laboratoarele de acest tip sunt foarte puține la număr, iar în prezent, chiar dacă evaluează pacienții post-Covid-19, efectele long-Covid-19 vor putea fi văzute de acum încolo.”

Reabilitarea respiratorie la copii

Prof. univ. dr. Roxana Nemeș, medic primar pneumolog, medic specialist pediatrie la Institutul de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta„ București, va aborda în cadrul cursului, subiectul reabilitării respiratorii la copil: ”Dacă în primele valuri populația pediatrică a fost oarecum protejată de această infecție cu Sars-Cov-2, în contextul actual situația s-a schimbat. În acest moment avem o explozie a cazurilor de infecție Sars-Cov-2 la copii, mai ales la cei cu afecțiuni respiratorii cronice, dar și la cei cu funcție respiratorie indemnă. De asemenea, ne putem aștepta la anumite afectări funcționale pe termen lung și la cei care nu au avut simptome respiratorii importante. Din această cauză este necesară evaluarea funcției respiratorii, iar acolo unde este cazul, pacientul să fie referit către centrele specializate de recuperare și reabilitare respiratorie.”

Cursul:”Recuperarea Respiratorie în context COVID-19: aspecte multidisciplinare”, o întâlnire de bun augur

”La ora actuală, orice formă de educație medicală continuă și orice interacțiune între colegi este de bun augur, fiind un mod de a schimba experiențe, de a veni cu informații noi. Chiar și în această perioadă este foarte important să creăm și să suținem un climat de emulație științifică, astfel încât standardul practicii medicale din România să fie unul înalt”, concluzionează președintele Societății Române de Pneumologie.