Centrele şi parcurile comerciale, hipermarketurile ar putea fi obligate să aibă puncte de prim ajutor pentru acordarea asistenţei sanitare de urgenţă, o propunere legislativă în acest sens fiind depusă la Parlament.
Potrivit propunerii, centrele comerciale, parcurile comerciale, hipermagazinele, supermagazinele, precum şi orice altă structură de vânzare cu suprafaţă mai mare de 2.000 metri pătraţi utilizată pentru comerţ specializat ori nespecializat, care comercializează mărfuri alimentare şi/sau nealimentare, au obligaţia de a institui în spaţiul lor centre de prim ajutor pentru acordarea asistenţei sanitare de urgenţă.
Centrul de prim ajutor trebuie să fie dotat cu trusă pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă până la sosirea ambulanţei şi cu cel puţin un defibrilator, în funcţie de suprafaţa deţinută de comerciant, prevede proiectul.
Personalul încadrat în centrul de prim ajutor trebuie să fi absolvit studii sanitare postliceale sau superioare şi să aibă experienţa necesară pentru a putea interveni în caz de urgenţă.
Nerespectarea obligaţiilor prevăzute de propunerea legislativă se va sancţiona cu amendă de la 2.000 de lei la 4.000 de lei.
„Având în vedere faptul că în aceste centre comerciale se comercializează o gamă variată de mărfuri, numărul persoanelor care vin la cumpărături este foarte mare şi de diferite vârste, de la copii, până la persoane de vârsta a treia. Astfel, situaţiile care pot necesita asistenţă de urgenţă sunt variate şi singura şansă a acestora de a supravieţui poate fi primul ajutor acordat în regim de urgenţă”, se arată în expunerea de motive.
Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei nr. 99/2000 privind comercializarea produselor şi serviciilor de piaţă, iniţiată de Laura Vicol – deputat PSD şi Cristina Rizea – deputat neafiliat, a fost depusă la Senat, ca primă Cameră sesizată. AGERPRES