Proiectele “Institutul Autism Voice” al organizaţiei “Autism Voice” şi “Loc de Adevăr” al asociaţiilor “Zi de Bine” şi “Victimele Infracţiunilor Sexuale” (VIS) au primit, pe 9 octombrie, Premiul cetăţeanului european 2023.

“Institutul Autism Voice” aduce în România programe inovatoare de recuperare inclusiv pentru adolescenţi şi adulţi diagnosticaţi cu autism, iar “Loc de Adevăr” este un proiect pentru primul centru integrat dedicat victimelor abuzurilor asupra copiilor din România, inclusiv camere speciale pentru audierea minorilor.

Membrii juriului au fost europarlamentarii Siegfried Mureşan şi Ramona Strugariu, preşedinta Asociaţiei “Dăruieşte Aripi”, Alina Pătrăhău, şi Gabriel Brezoiu – general manager la Group of the European Youth for Change.

Preşedinta Autism Voice, Anca Dumitrescu, a vorbit despre experienţa ei şi despre faptul că, la început, organizaţia era unică în România. “Acum 15 ani modele nu existau în acest domeniu”, a spus ea. În prezent, Autism Voice oferă servicii de terapie pentru minorii care vin zilnic, iar ţinta este ca aceste practici să devină model la nivel naţional. Anca Dumitrescu a spus că asociaţia ajută 500 de copii, dar în România există peste 50.000 de persoane cu autism.

Fondatoarea Asociaţiei VIS, Mihaela Chiper, a vorbit de trauma pe care o trăiesc victimele agresiunilor sexuale. “Statistica spune la nivel european că unul din cinci copii este victima unui abuz sexual. În România încă nu avem o statistică clară, centralizată”, a arătat ea, completând că, în prezent, în ţara noastră autorităţile au în lucru aproximativ 15.000 de dosare care se înscriu în această situaţie.

Premiul cetăţeanului european reprezintăƒ o recunoaştere a iniţiativelor care contribuie la cooperarea europeană şi la promovarea valorilor comune. Anul acesta au fost depuse 216 candidaturi.

Decernat în fiecare an de Parlamentul European, premiul este acordat proiectelor derulate de persoane sau organizaţii care încurajează înţelegerea reciprocă şi integrarea mai strânsă între cetăţenii UE, cooperarea transfrontalieră şi valorile şi drepturile fundamentale ale Uniunii.

Persoanele, grupurile, asociaţiile sau organizaţiile pot candida cu un proiect sau pot nominaliza un proiect. Europarlamentarii pot prezenta, de asemenea, o nominalizare. AGERPRES