Inca de la debutul crizei umanitare, Asociatia Autism Voice a fost solicitata sa ajute cu expertiza oamenii si copiii afectati de razboi, astfel incat a  lansat Autism Voice Line pentru Ucraina, unde specialistii asociatatiei au oferit constant familiilor refugiate din Ucraina, dar si familiilor din Romania, suport psihologic si raspunsuri la ingrijorari date de situatia de criza. Si, mai ales, am oferit suport de specialitate copiilor ucraineni cu autism, consiliere psihologică și suport logistic pentru părinții acestora.

Curand, insa asociatia a constatat probleme care nu mai puteau fi rezolvate prin consiliere la distanta. Mamele si copiii cu autism refugiati nu aveau un loc constant unde sa locuiasca in pace fiindca tulburarile afecteaza comportamentul si reactiile micutilor. Nevoile specifice ale acestor copii au determinat Asociatia Autism Voice ca, la jumatatea lunii martie, sa inchirieze si sa doteze o vila pentru familiile afectate ce nu au resurse de nici un fel si au nevoie sa stea in intimitate.

Dupa un tur de forta, iata primele fotografii ale Casei Autism Voice, unde 7-9 familii cu copii cu autism migranti vor putea locui linistiti, cat timp va fi nevoie.

Casa Autism Voice se afla pe strada Arhiereul Calist nr.15, sector 2, Bucuresti, si contine: 6 dormitoare mari, o camera de joaca, o camera de terapie, o curte mare, o bucatarie, 3 bai si demisol pentru depozitare. Incepand de saptamana aceasta, vor putea fi gazduiti oamenii in nevoie, pe masura ce sunt finalizate lucrarile de amenajare. Inca mai sunt multe necesitati, pe langa costurile curente ale vilei si utilitatile.
Cele mai urgente necesitati in acest moment, pentru Casa Autism Voice, sunt: un aragaz, scaune pentru bucatarie, dulapuri pentru haine, jucarii pentru curtea exterioara, utilitatile lunare, terapia individuala de recuperare pentru copii si chiria vilei pentru inca 2 luni de zile.

Autism Voice Line este un program de utilitate publică pentru părinții din Ucraina si Romania, disponibil zilnic, între orele 9:00 și 18:00, la numerele de telefon 0751274628 și 0723586284 și fizic la nevoie, în centrele Autism Voice, din București, zona Piața Muncii. Programul ajută cu analiză comportamentală, psihoterapie și consiliere psihologie orice familie afectata, atât din România, cât și din Ucraina.

Direcțiile de acțiune din acest program de utilitate publică sunt:

  • Evaluare, analiză comportamentală și terapie gratuită pentru copii ucraineni cu autism
  • Consiliere psihologică și suport pentru părinții copiilor ucraineni
  • Suport psihologic pentru părinți (fie că au un copil cu nevoi speciale sau un copil tipic)
  • Cazare, siguranta si hrana in Casa Autism Voice, pentru mame cu copii cu autism ucraineni cazuri sociale