Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România atrage atenția autorităților sanitare că bolnavii cronici au nevoie de vaccinuri compensate. În contextul pandemiei de coronavirus, persoanele care suferă de boli cronice sunt cele mai expuse la probleme de sănătate, inclusiv la COVID-19, motiv pentru care statul trebuie să le asigure accesul la vaccinuri. Costurile unei scheme complete de vaccinare pentru un pacient oncologic ajung până la 1000 de euro. Mulți dintre bolnavii cronici au venituri minime și nu au posibilitatea să-și acopere singuri costurile. Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC) susține că asigurarea compensării vaccinurilor trebuie să constituie o prioritate a Guvernului.

Încă din 2019, COPAC a tras un semnal de alarmă legat de scăderea gradului de vaccinare în România, grad  care a scăzut sub 95% pe diverse vaccinuri, potrivit OMS.

,,Am crezut că împreună cu autoritățile trebuie să facem o strategie, să găsim soluții pentru a avea accesibilitate pacienții cu boli cronice la vaccinare”, a precizat Radu Gănescu, referindu-se la discuțiile purtate cu autoritățile sanitare privind compensarea vaccinurilor în România.

 

Materialul integral pe 360medical.ro.