Chiar dacă sute de persoane cu boli cronice sunt dependente de transfuziile de sânge, numărul donatorilor a scăzut foarte mult în ultima perioadă, în contextul pandemiei, atrage atenția Radu Gănescu.

Radu Gănescu, președinte al Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC), el însuși suferind de talasemie, atrage atenția că aproximativ 200 de persoane cu aceeași boală ca el, dar și alte câteva sute cu diferite forme de anemie, au nevoie urgentă de sânge. ”Trebuie să le spunem celor care se tem să ajungă în centrele de donare că sunt în maximă siguranță, se respectă toate regulile pentru a se evita aglomerarea, riscul de transmitere a virusului etc. Totul este pus la punct, doar că trebuie ca lumea să conștientizeze cât de mare este nevoia de donatori. Cred că aici autoritățile ar fi trebuit să se gândească înainte de declararea stării de urgență și să puncteze foarte clar, pentru toată lumea, când să stai în casă, dar și când poți să ieși, mai ales în contextul de a merge la donare pentru a-i ajuta pe cei în nevoie”, atrage atenția Radu Gănescu.

Urgențe și accidente

Potrivit acestuia, în Capitală, numărul donatorilor a scăzut de la aproximativ 200 la 70 pe zi. Din păcate, nu doar persoanele cu boli cronice sunt afectate. ”Vorbim aici de multe altele care necesită intervenții chirurgicale de urgență, care se mai pot face în această perioadă în care a fost declarată starea de urgență și au fost interzise internările în spitale. Sunt victime ale accidentelor care necesită transfuzii. Cu sau fără pandemie, bolnavii cronici au nevoie de tratament, au nevoie de acces la servicii medicale, au nevoie de medici și de sânge. Din păcate, nu putem spune stop bolnavilor, ne ocupăm doar de pandemie. COVID sau nu, bolnavii (și nu numai) au nevoie de sânge”, a mai spus președintele COPAC.

 

Materialul integral este disponibil pe: www.scoalapacientilor.ro.