Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC), care este și vicepreședinte al European Patient Forum (EPF), spune că Ordonanța care liberaliza / privatiza programele naționale curative și permitea, teoretic, pacienților incluși în acestea să fie tratați și la spitale private, a fost greșit gândită din start. Ideea în sine este bună, a subliniat Radu Gănescu, dar așa cum a fost pusă pe hârtie, în Ordonanță, e în detrimentul pacientului și a spitalelor de stat.

„Nu mă miră că CCR a luat această decizie. Era de așteptat pentru că nu are coerență în legislația pe care o avem acum! Trebuie să schimbi multe lucruri ca să poți face acestă liberalizare a programelor naționale curative”, a explicat, EXCLUSIV la DC Medical, Radu Gănescu.

El spune că, în primul rând, liberalizarea aceasta, făcută pe genunchi, duce la o concurență neloială între spitalele de stat și cele private, care sunt puse să activeze pe aceeași piață, dar prima categorie e constrânsă de legislație, în timp ce a doua „joacă” la liber.

 

Materialul integral pe www.dcmedical.ro