Președintele Asociației Persoanelor cu Talasemie Majoră și al COPAC (Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice), Radu Gănescu, a atras atenția, în cadrul celei de-a șasea întâlniri a Comunității Asociațiilor de Pacienți, că pacienţii români sunt pacienţi europeni și au dreptul la servicii medicale, la acelaşi nivel ca ceilalţi pacienţi europeni.

”Dreptul la ocrotirea sănătăţii este un drept garantat prin Constituţie. Fiecare pacient trebuie să beneficieze de medicamentul de care are nevoie, în momentul în care are nevoie. Bugetul alocat tratamentelor trebuie să reflecte nevoile tuturor pacienţilor români. Multe dintre boli pot fi prevenite, multe dintre decese pot fi evitate. Fiecare pacient trebuie să aibă  şansa unui diagnostic precoce”, a mai arătat Gănescu, în cadrul evenimentului organizat pe 19 septembrie, la Hotel Pullman, din Capitală, de Oameni și Companii.

Potrivit lui Gănescu, deși România este un stat european și cetățenii români trebuie să aibă aceleași drepturi ca toți ceilalți europeni, sistemul de sănătate românesc se situează, de mai mulți ani, la finalul clasamentelor europene, care măsoară accesul la servicii medicale de calitate și la medicamente de ultimă generație.

”România are unul dintre cele mai mici bugete, ca procent din PIB, alocate sănătății și medicamentelor. În același timp, se regăsește printre primele locuri când vine vorba de numărul deceselor care ar putea fi prevenite, de mortalitatea din cauze cardiovasculare sau de prevalența diferitelor afecțiuni. Doar în ultimii doi ani au fost diagnosticate peste 7.000 de cazuri noi de cancer la sân sau peste 900 de cazuri noi de scleroză multiplă. Mai mult, în perioada septembrie – octombrie, conform legislației în vigoare, una dintre prioritățile decidenților va fi stabilirea bugetului pentru anul 2019 şi considerăm că acum este important să vorbim despre nevoile pacienţilor români”, a mai spus Gănescu. Acesta a vorbit, în cadrul conferinței, si despre campania ”Sănătate Europeană”, care militează pentru drepturi si tratamente egale pentru toți cetățenii din Europa.

În jur de o sută de pacienți și reprezentanți ai autorităților au participat la întâlnirea Comunității Asociațiilor de Pacienți, parte a programului de Management Modern dedicat asociațiilor de pacienți din întreaga țară. Programul este dezvoltat de Oameni si Companii, cu sprijinul Farmexpert, începând din anul 2015. De-a lungul celor trei ani, s-au alăturat acestui program și alte companii precum Novo NordiskPfizerAntibiotice sau Unifarm.

Comunitatea Asociațiilor de Pacienți (CASPA) înrolează în prezent 235 de asociații de pacienți din toată țara, asociații care sunt active și prezente la toate activitățile din cadrul Comunității.