Măsurile pe care le-au luat guvernanții pentru a opri răspândirea pandemiei de COVID-19 au afectat în parte și drepturile pacienților. ,,Lucrurile n-au funcționat foarte bine. Din păcate responsabilitatea nu există în sistemul de sănătate din România de la nivel decizional până la nivel de medic. Nu e nimeni responsabil de nimic”, a precizat Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC), care a vorbit despre drepturile încălcate pacienților din România în această perioadă a pandemiei de COVID-19.

,,Ni s-a încălcat dreptul de a avea acces la servicii de sănătate”, a mărturisit Radu Gănescu referindu-se la măsurile care au fost luate pe perioada pandemiei și care în opinia sa au dus într-un fel sau altul la încălcarea acestor drepturi ale pacienților români. Pandemia a agravat lipsurile din sistemul sanitar românesc.

,,Vedem că sistemul nostru de sănătate nu era un sistem performant nici înainte de pandemie. Cu plusuri, cu minusuri. Un sistem învechit, aglomerat de pacienți, cu echipa resursă umană, echipele medicale foarte, foarte obosite și la un număr foarte mic față de cât am avea noi nevoie în ceea ce înseamnă servicii medicale, sistem medical românesc. Această pandemie a agravat din punct de vedere a accesibilității în servicii medicale mult mai mult lipsurile din sistem”, a spus președintele COPAC.

 

Materialul integral pe www.360medical.ro