HIV/SIDA nu mai reprezintă de multă vreme o necunoscută pentru lumea medicală. În ultimii 20 de ani tratamentul anti HIV a evoluat constant, de la un întreg cocktail de medicamente pe care pacientul era nevoit să și-l administreze zilnic, până la o singură pastilă pe zi, cu o eficiență extrem de ridicată.

Mai mult de atât, cercetările ne arată că persoanele seropozitive care au acces la tratament și îl urmează corect devin nedetectabile, ceea ce înseamnă că au o cantitate foarte mică de virus în organism și nu mai transmit virusul altei persoane prin contact sexual neprotejat.

În același timp, în ultimii douăzeci de ani Federația UNOPA (Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA) a derulat o serie de programe care au urmărit alfabetizarea în domeniul sănătății a persoanelor infectate/afectate de HIV/SIDA pentru a diminua impactul negativ al bolii asupra sănătății lor și a comunităților în care trăiesc.

Cercetările internaționale realizate până în acest moment arată importanța educării în domeniul sănătății ca element care contribuie la calitatea vieții persoanelor seropozitive.

Acest lucru este cu atât mai important având în vedere progresele în materie de tratament care conduc la o speranță de viață ridicată în rândul persoanelor seropozitive, ceea ce le face să se confrunte cu alte probleme cronice de sănătate . Totodată, cercetările din domeniu ne arată că un nivel scăzut de alfabetizare în materie de sănătate este un factor care complică îngrijirea sănătății pe termen lung a persoanelor seropozitive. Este important de menționat că există o provocare în a crește nivelul de cunoștințe de sănătate adecvate la pacienții seropozitivi nou diagnosticați, dar și în rândul pacienților care sunt supraviețuitori de lungă durată sau îmbătrânesc cu HIV.

Persoanele care trăiesc cu HIV/SIDA se confruntă cu teamă care le poate interfera cu capacitatea de a găsi și de a utiliza informații pentru a gestiona sănătatea lor.

Din aceste motive, inițierea unor cercetări care să conducă la înțelegerea și îmbunătățirea alfabetizării în domeniul sănătății în rândul persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA este esențială pentru calitatea vieții lor.

OBIECTIVUL CERCETĂRII
Obiectivul studiului este acela de a evalua nivelul de informare al pacienților seropozitivi din România în ceea ce privește cunoștințele despre gestionarea infecției cu HIV. Ne propunem ca rezultatele acestui studiu să stea la baza programelor de informare și educare cu privire la managementul infecției HIV pe care UNOPA și alte instituții din România le vor derula în perioada următoare, în format online sau prin întâlniri directe cu pacienții.

 

Sursă material: Unopa.ro