Restricțiile de circulație, distanțarea social și izolarea necesare pentur prevenirea raspândirii infecției cu coronavirus predispun la lipsa de activitate fizică. Trebuie avut în vedere că menținerea unui nivel corespunzător de activitate fizică individual este esențial pentru păstrarea sănătății fizice și mentale, pentru buna funcționare a sistemului imunitar  ca și pentru prevenirea complicațiilor la pacienții cu afecțiuni cornice (diabet zaharat, afecțiuni vasculare periferice, afecțiuni osteoarticulare).

Poate fi considerată activitate fizică orice formă de  activare a sistemului musculoscheletal care determină un  consum  de energie indifferent de gradul de complexitate al mobilizării și de nivelul de fitness al persoanei care o execută.

ECOSEP (Colegiul European al medicilor de medicină sportivă și activitate fizică) precizează că ar trebui combătute o serie de idei preconcepute care crează o cultură a inactivității în timpul perioadelor mai îndelungate de restricționare a circulației și izolare la domiciliu. Astfel, nu e neaparat necesar un echipament specific sau accesul la o sala de sport sau fitness pentru a rămăne activi, ieșirea în spațiu deschis sau executarea unor exerciții fizice nu sunt singurele forme în care ne putem menține nivelul de activitate.

Poate fi vorba pur și simplu de alegerile făcute în fiecare moment. Se poate crește nivelul de activitate fizică prin urcatul scărilor, mersul în interiorul locuinței, în jurul casei sau a blocului, dansul, jocurile active, lucrul în grădină acolo unde este posibil. Întreruperea frecventă a șederii pe scaun/fotoliu și  mobilizarea articulațiilor sau  exerciții ușoare de stretching reprezintă încă o formă de activitate fizică ușoară la îndemăna oricui.

Desigur, în funcție de nivelul individual de pregătire fizică se pot face exerciții fizice sistematice, mai mult sau mai puțin intense. Este de precizat în acest caz că obiectivul general ar trebui să fie menținerea formei fizice și nu neaparat creșterea parametrilor personali.

Orice activitate trebuie făcută cu consecvență și în același timp cu grija de a evita accidentările care se pot dovedi dificil de tratat în această perioadă.

Nivelul minim de activitate fizică recomandat de organizația mondială a sănătățll  (OMS) este de 150 minute activitate moderată sau 75 minute activitate viguroasă pe săptămină, în medie aproximativ 30 minute activitate fizică pe zi pentru adulți  și 60 minute pe zi pentru copii. Detalii și precizări pentru grupe specifice de vărstă pot fi găsite pe site-ul OMS.

Activitatea poate fi dispersată în mai multe reprise de-a lungul zilei după principiul cu căt mai mult cu atăt mai bine. Dacă o persoană a fost pînă acum inactive este un bun moment de a începe cu activități ușoare și crescînd progresiv nivelul de activitate.

Pacienții cu afecțiuni cronice (în special cardiovasculare, neurologice) vor cere de la medical curant îndrumări despre nivelul optim  de activitate fizică pe care trebuie să îl desfășoare.

Pacienții care se aflau în perioada de recuperare după afecțiuni neurologice sau ortopedice vor ține legătura cu kinetoterapeutul pentru consigliere de la distanță în vederea continuării la domiciliu,  în limita în care aceasta este posibil,  a programului recuperator început

In timpul actualei pandemii COVID-19 trebuie evitată activitatea fizică dacă există simptomatologie respiratorie (tuse, dureri toracice), febră sau orice alte semne care pot sugera infecția COVID.

Sursa: https://ecosep.eu/covid-19-and-physical-activity/