Una dintre specialități medicale grav afectate de pandemia de Coronavirus a fost Medicina Fizică și de Reabilitare. Majoritatea cabinetelor medicale individuale, a centrelor și clinicilor de fizioterapie și/sau kinetoterapie și-a suspendat activitatea, lucru care a dus la imposibilitatea efectuării planului de recuperare pentru pacienți. După redeschidere, cele mai multe cabinete au creat protocoale de recuperare post Covid19, după ce s-a constatat că foarte mulți dintre pacienții vindecați, care au stat imobilizați la pat, au rămas cu deficite funcționale neuromusculare, articulare, neuropsihice, cardiace și respiratorii.

Pacienții vindecați de COVID 19 resimt efectele bolii mult timp după ce au scăpat de infecția cu virusul SARS-COV2. Specialiștii spun că un sfert dintre cei vindecați rămân cu sechele respiratorii și au capacitatea de respirație diminuată cu aproximativ 20-30% . Cele mai frecvente efecte sunt dispnee, oboseala, capacitatea redusă de efort, toate acestea ducând la limitarea desfășurării activităților cotidiene. În plus, în funcție de severitatea bolii și de perioada în care pecientul a fost imobilizat la pat, mai pot surveni și  oboseala musculară, atrofii ușoare și redori articulare.

Așadar, recuperarea post-COVID este extrem de importantă și trebuie făcută pe mai multe paliere. După evaluarea unui pneumolog care va pune diagnosticul exact, pacientul este îndrumat către un cabinet de kinetoterapie sau gimnastică medicală, pentru începerea programului de recuperare. Specialiștii de aici vor face o nouă evaluare, urmând să stabiliească etapele de recuperare, împreună cu pacientul.

În ce constă recuperarea

În cele mai multe cazuri, programul de recuperare constă în exerciții pe bicicletă sau covor rulant, antrenamente ale musculaturii memebrelor superioare, inferioare și respiratorii, exerciții de respirație, gimnastică medicală, educație terapeutică. Sprecialiștii recomandă ca recuperarea să se desfășoare susținut, cu trei antrenamente pe săptămână, pe o perioadă de 6-8 săptămâni. În tot acest timp, pecienții vor fi monitorizați în permanență, fiindu-le înregistrate valorile saturației de oxigen din sânge, ale pulsului și ale tensiunii arteriale.

Dotările necesare într-o clinică de recuperare post Covid19

De la caz la caz, clinicile se pot dota cu dispozitive medicale specific recuperării pentru tratarea pacienților post Covid19. Iată câteva dintre produsele aduse în România de compania LIAMED, care nu ar trebui să lipsească dintr-un cabinet de recuperare medicală:

 

  1. Aparat de terapie cu energie electromagnetică de reabilitare a musculaturii respiratorii: FISIOWARM 7.0 400

Pacienții post COVID-19 pot dezvolta adesea edem pulmonar sau fibroză a țesutului pulmonar. În aceste cazuri, stimulare electromagnetică profundă cu efect joule de încălzire, poate avea o contribuție importantantă în a ajuta organismul să se vindece, accelerând procesul de vindecare la nivel molecular. Tratamentele cu curenți electromagnetici pot încetini sau chiar opri progresul fibrozei ducând la o scădere a aderenței fibrotice între plămâni și peretele toracic precum și relaxarea mulsculară în profunzime.

  1. Aparat pentru terapia laser de înaltă intensitate pentru reabilitarea cutiei toracice – Polaris HP

Terapia cu laser de mare putere permite tratarea afecțiunilor aflate în profunzimea țesuturilor, având performanțe terapeutice cu rezultate excelente în special cu efect analgezic. Polaris HP poate fi folosit și în terapia tradițională a biostimularii. În funcție de model, unitatea Polaris HP poate fi echipată cu două surse de emisie cu lungimi de unda diferite, 808nm și 980nm. Utilizând lungimea de unda 808nm se obține efect de biostimulare prin absorbția citocromilor, iar lungimea de undă 980nm oferă tratament prin absorbția energiei obținându-se efect termal localizat benefic zonei ce se află sub terapie.

  1. Sistem complet de măsurare a volumului pulmonar și rezistența căilor respiratorii

Lungtest 1000 este un sistem modular staționar capabil să realizeze analiza computerizată a măsurătorilor spirometrice cu ajutorul oricarui PC bazat pe sistemul Windows. Spirometrul functionează conform standardului ERS/ATS ce presupune o examinare de înalta precizie în conformitate cu parametri acestui standard. Acest Bodypletismograf pentru adulti măsoară volumul pulmonar și rezistența căilor respiratorii. Metoda garantează precizie, viteză și reduce necesitatea de cooperare cu pacientului. Masoara schimbările de presiune inițiate de mișcările pacientului. Softwear-ul conține algoritmi originali, ce compensează schimbarea de la ATP la BTPS fără necesitatea utilizării pungilor de respirație.

  1. Combină fizioterapie PhysioGo

Este o unitate de fizioterapie versatilă, cu 3 canale independente, care oferă  posibilitatea tratării a 3 pacienți simultan, dotată cu 3 programe diferite (electro + ultrasunete). Combina are 23 forme de curenți pentru electroterapie,  ultrasunete, laser, magnetoterapie și are 382 programe presetate, plus 400 de programe definite de utilizator.

 

  1. ECG pentru testarea și rezistența la efort

Sistemul ECG digital Poly-Spectrum-8/EX permite înregistrarea pe 1- 12 canale ECG si 1 canal respiratie, cu măsurarea și interpretare automată a electrocardiogramei, înregistrarea și tipărirea acesteia. Acest sistem poate fi utilizat pentru diferite teste de efort (bandă alergare, cicloergometru, etc). Marele avantaj al acestui sistem se poate observa atunci când pacientul este în mișcare și datele sunt transferate wireless. În ceea ce privește sistemul digital ECG, acesta este plasat pe corpul pacientului, cu posibilitatea utilizării cablurilor ECG scurte, iar vibrațiile cablului nu vor influența calitatea electrocardiogramei.

  1. Cicloergometru orizontal pentru recuperare vasculară

 

Cicloermometrul are inclus testul de stres și dispune de ergometru culcat. Poate suporta o greutate maximă de 300 de kg și are o unitate de control tip P. Se conectează la ECG.

  1. Sistem de analiză posturală și antrenare cardiopulmonară

Datorită suprafeței de rulare care este acoperită în întregime cu senzori, banda de alergare permite o analiză cu maximă precizie a presiunii piciorului, detectarea încărcăturilor de distribuție pe sol, mișcarea baricentrică și ciclurile de mers în timpul mersului și alergarii.

Banda poate folsi până la 2 camere pentru a măsura presiunea piciorului și pentru a obține o evaluare detaliată a posturii în timpul mișcării. Toate datele obținute sunt prelucrate cu ajutorului softului Freestep, care permite evaluarea simultană a presiunii piciorului, posturii și biomecanicii. Dezvoltat cu cea mai recenta tehnologie, este adecvat pentru orice utilizare profesională, în clinici sau pentru săli de antrenament.

 

Despre LIAMED

De 21 de ani pe piața de aparatură medicală din România, LIAMED s-a dovedit un partener de încredere pentru spitale, clinici, policlinici, cabinete medicale individuale, lucru reflectat în zâmbetul celor peste 15.000 de clienți mulțumi de pe întreg teritoriul României.

LIAMED este o companie specializată în distribuție de aparatură medicală, instalare, service, instruire și educație medicală, prin prezentarea către medicii interesați a celor mai noi tehnologii în showroomul companiei.

Din portofoliul LIAMED fac parte produse destinate majorității specialităților medicale: Ultrasonografie, Neurofiziologie, Cardiologie, Chirurgie, Sterilizare, ATI, ORL, Fizioterapie, Endoscopie flexibilă, Spirometrie, Mobilier Medical, Monitoare medicale, Dispozitive medicale, Consumabile, Printere și PRP.

Cu o cifră de afaceri de peste 10 milioane de euro, specialiștii LIAMED lucrează în fiecare zi cu gândul la excelență și la misiunea pe care și-au asumat-o: să sprijine creşterea calităţii actului medical, prin asigurarea de dispozitive medicale şi servicii conexe cât mai complete şi de calitate, accesibile personalului medical. Mai multe detalii despre LIAMED găsiți pe www.liamed.ro.