Registrului Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH) i s-a acordat certificarea Benchmark L2 de către Asociația Mondială a Donatorilor de Măduvă (AMDM). Este o distincție importantă, recunoscută la nivel internațional care dă o nouă forță eforturilor Registrului pentru a salva vieți și a aduce speranță pentru pacienții cu boli grave de sânge.

Certificarea conferită de AMDM s-a acordat după o evaluare riguroasă care a confirmat că Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice îndeplinește standardele de calitate internaționale pentru Registrele de donatori neînrudiți de celule stem hematopoietice (CSH). S-a punctat de asemenea faptul că RNDVCSH a ajuns la performanța unei activități semnificative de cel puțin 6 donări de CSH pe an, în ultimii 3 ani, din care 2 sunt internaționale.

Această certificare internațională acordată de Asociația Mondială a Donatorilor de Măduvă confirmă evoluția notabilă îregistrată de Registrul din România. Este, totodată, o recunoaștere publică care ne onorează, dar în același timp, ne responsabilizează și ne obligă să continuăm ce am început cu și mai multă dăruire. Suntem mândri să fim parte a acestei comunități globale. Mulțumesc tuturor celor implicați, echipei și partenerilor noștri pentru efortul constant depus, care, împreună, au făcut posibilă această realizare remarcabilă și am convingerea că numai continuând astfel vom reuși să salvăm și mai multe vieți”, a declarat Traian Laurian Arghișan, Medic Primar Sănătate Publică şi Management, Director general interimar al RNDVCSH.

Sigla certificării Benchmark L2 care s-a atașat celei a Registrului notifică orice autoritate sanitară internațională că, prin serviciul asigurat, un pacient poate beneficia, în cel mai scurt timp posibil, de transplantul salvator de la un donator neînrudit compatibil genetic cu celule stem hematopoietice de o calitate superioară și într-o cantitate suficientă. Totodată, se certifică faptul că RNDVCSH are activate toate măsurile pentru a proteja sănătatea și siguranța donatorilor săi.

Asociația Mondială a Donatorilor de Măduvă numără, în prezent, peste 42 milioane donatori potențiali provenind din 56 țări și a facilitat transplantul de celule stem hematopoietice de la un donator neînrudit pentru peste 1 milion de pacienți cu boli grave de sânge. Anual, la nivel mondial, pentru peste 50.000 de pacienți hemato-oncologici cu indicație de transplant se caută un donator neînrudit compatibil. Pentru aproape 50% dintre aceștia se găsește un donator perfect compatibil în afara țării lor. În acest sistem global, pentru identificarea donatorului genetic pereche cu un pacient, se efectuează, în medie, zilnic, 160 căutări. Cele 35 Registre care sunt deja acreditate, calificate sau certificate identifică aproape 68% din donatorii compatibili cu pacienții în așteptarea donatorului salvator.

AMDM (www.wmda.info) realizează o standardizare la nivel global prin stabilirea unui program de acreditare a Registrelor.

Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice numără, în prezent, 101.440 donatori potențiali, iar de la înființare și până în prezent aproape 500 de pacienți români au fost transplantați cu celule stem hematopoietice provenite de la donatori neînrudiți. Pentru un număr de 24 de pacienți, donatorii compatibili genetic au provenit din România. Grație interconectării Registrului cu aceste structuri similare internaționale, 28 donatori români au fost compatibili și au ajutat la salvarea unor pacienți provenind din alte țări, precum Bulgaria, Danemarca, Germania, Italia, Marea Britanie, Spania, Slovacia, Statele Unite ale Americii.

La fiecare 3 minute, la nivel global un om este diagnosticat cu un cancer de sânge, iar singura soluție terapeutică o reprezintă transplantul de celule stem hematopoietice. Acest tip de transplant poate salva viața pacienților în cazul a peste 70 de boli grave de sânge, printre care leucemiile, limfoamele, mieloamele, anemia aplastică și anemiile hemolitice ereditare severe. Fără un frate sau o soră compatibili, astfel de persoane se bazează pe Registrele din toată lumea pentru a-și găsi un donator compatibil.

Rolul RNDVCSH este acela de a identifica și asigura, la standarde internaționale, donatori de celule stem hematopoietice compatibili neînrudiți, tuturor pacienților din România care au nevoie de un transplant și care nu au donatori compatibili printre rude. Majoritatea transplanturilor se fac de la donatori provenind din afara familiei. Creșterea numărului donatorilor înscriși în Registrul Național, din toate zonele țării, mărește șansa de a salva mai mulți pacienți care suferă de cancer de sânge sau alte boli hematologice severe.

Fiecare donator nou înscris poate fi șansa la viață a unui pacient care așteaptă un transplant de celule stem hematopoietice!

Mai multe detalii despre cum poate cineva deveni donator potențial de celule stem hematopoietice pot fi găsite pe site-urile Registrului: www.registru-celule-stem.ro; www.rndvcsh.ro și pe canalele sociale ale acestuia·

Informații despre înscrierea în Registru se pot afla accesând linkul: https://registru-celule-stem.ro/implica-te/ ·

Poveștile „eroilor” pot fi citite aici: https://www.registru-celule-stem.ro/povesti/