Diabetul fiind o boală ce presupune multă educație, pe lângă tratamentul prescris de medic, un pacient educat reduce semnificativ posibilitatea de a dezvolta complicații. Este opinia Rodicăi Molnar, președintele Asociației Copiilor și Tinerilor Diabetici (ASCOTID) Mureș, care a acordat un interviu portalului RoDiabet.ro

Diabetul juvenil implică întreaga familie, din acest motiv ASCOTID Mureș a pus accent pe educația și consilierea familiilor și cred cu tărie că vorbindu-le despre ce se întâmplă, în timp, cu ei, dacă nu vor conștientiza pericolul care îi pândește în fiecare clipă, vor accepta mult mai ușor schimbarea și responsabilizarea. Copiii pot deveni modele pentru adulți, pot da multe sfaturi cunoscând aparatele și tehnologiile utilizate, pot provoca adulții la diferite provocări, gen activități sportive, reducerea hemoglobinei glicozilate, respectarea cântăririi alimentelor, iar campaniile de informare și educare realizate în școli și instituții publice cu ajutorul voluntarilor pot schimba vieți”, afirmă Rodica Molnar.

Aceasta recunoaște că și mediul online, presa, radioul sau televiziunea au ajutat asociația să se facă mai cunoscută, iar campaniile de monitorizare a glicemiei făcute în școli și insituții publice au făcut cunoscute nevoile persoanelor diagnosticate cu diabet.

Una dintre provocările conducerii ASCOTID este să-i convingă pe pacienți să acceseze doar surse specializate, verificate, atunci când caută informații privind tratamentul diabetului. Când internetul e plin de informații mai mult sau mai puțin corecte, ne-am propus să nu permitem informații ce pot dăuna vieții. Este vorba în primul rând de siteurile ce promovează produse miraculoase, cu costuri uriașe, pe care le combatem cu vehemență, pledăm pentru siteuri medicale de încredere, cu informații autorizate. Încurajăm dialogul cu medicii și echipa medicală pentru a obține informațiile necesare și importante, chiar dacă unii medicii nu au timp suficient pentru a discuta despre toate frământările pacienților”, spune Rodica Molnar.

Președintele ASCOTID consideră că succesul tratamentului depinde de relația pacient/medic și încrederea reciprocă, militând pentru dreptul pacienților de a fi informati, ținând cont de nivelul lor de înțelegere, de a  primi toate datele despre tratamente revoluționare, rezultate, riscuri și în primul rând clarificarea propriilor probleme.

Grupul de suport al asociației, alături de echipa medicală, pagina și grupul facebook au avut rol informativ și de educație, dând posibilitatea  membrilor noștri de a împărtăși propriile experiențe.

În ceea ce privește modificările legislative necesare în acest moment pentru sprijinirea pacienților, Rodica Molnar solicită regândirea Programului Național de Diabet pentru a asigura pacienților cu diabet de tip 2, glucometre și teste de monitorizarea glicemiei. „De asemenea, pe lângă cabinetele de diabet ar trebui organizate periodic cursuri pe care pacienții să le parcurgă pentru a-și fixa informațiile, mă gândesc că 15 minute de consultație nu permit un dialog explicit cu pacientul. Mi se pare că introducerea unor carduri utilizate la laboratoare pentru analizele gratuite ar face lumină în materie de costuri, știut fiind că biletele de trimitere rămân neutilizate, iar laboratoarele mai mereu nu au fonduri, deși pacienții au dreptul la analize gratuite.

Președinta ASCOTID își dorește ca „Pacientul în centrul atenției” să nu fie doar un slogan, să devină realitate, iar tratamentele să fie personalizate în funcție de profilul pacientului și nu după diagnostic sau buget.

„O altă propunere ar fi invitarea asociațiilor la discuții periodice la Casele de asigurări, minister, spitale pentru a fi cunoscute problemele cu care se confruntă pacienții și găsirea de soluții. Pentru că Registrul Național este doar o poveste, sunt sigură că a sosit momentul punerii în practică a acestuia. Astfel am avea permanent o situație fidelă a cheltuielilor și a numărului real de pacienți”, conchide Rodica Molnar.

 

Material realizat în cadrul campaniei de educație și prevenție ”Poți face mai mult”, dezvoltată de portalul RoDiabet.ro cu susținerea partenerului Novo Nordisk  și dedicată educației publicului larg și persoanelor afectate de diabetul de tip 2, cu privire la complicațiile cardiovasculare. Puteți citi mai multe despre efectele acestor complicații, sau despre modurile în care le puteți preveni în mod eficient, pe pagina dedicată programului  WWW.RODIABET.RO/POTI-FACE-MAI-MULT/.