Dezvoltarea unui sistem de sănătate puternic și eficient, care pune accent pe zona de profilaxie, trebuie să fie o prioritate a oricărui stat. Aceasta a fost una dintre principalele concluzii ale conferinței naționale ”Rolul prevenției medicale în modernizarea sistemelor de sănătate”. Evenimentul a fost organizat marți, 24 septembrie, la Palatul Parlamentului, Sala Avram Iancu, de Oameni și Companii, în parteneriat cu Comisiile de Sănătate din Senat, din Camera Deputaților și ANMCS – Autoritatea Națională de Managementul Calității în Sănătate, cu susținerea Rețelei de sănătate ”REGINA MARIA”.

”Eforturile decidenților în privința prevenției au fost unele susținute, în special în ultimii patru-cinci ani, iar statisticile arată o evoluție spectaculoasă, chiar dacă insuficientă, în acest domeniu”, a arătat senatorul Laszlo Attila, Președintele Comisiei de Sănătate. ”S-au făcut eforturi susținute pentru normalizarea situației, în diverse domenii, dar eforturile trebuie să meargă mai departe. În acest context, finanțarea continuă este de mare ajutor, ea trebuie să fie sustenabilă, iar efectele ar trebui să fie vizibile, în timp. Uneori, efectele se văd chiar peste perioade lungi de timp”, a mai arătat Laszlo Attila, în cadrul conferinței. Implicarea breslei medicale, atât a celei publice, cât și a celei private, este esențială, potrivit senatorului. ”Avem capacități neutilizate, trebuie să colaborăm cu sfera privată, avem instituții acreditate, pe care putem să le folosim, să avem un traseu prestabilit și în ceea ce privește sistemul de bonificație. Toate acestea, coroborate, pot spori calitatea actului medical, a sistemului de sănătate. Nu mă aștept la un salt de la o zi de alta, în privința finanțării, în privința sporirii alocărilor către medicina primară, dar pașii mici pot face diferența în timp.”

Prevenția reprezintă primul pas spre sănătate și cea mai eficientă metodă de modernizare și eficientizare a oricărui sistem de sănătate, dar, din păcate, în România, nivelul de educație medicală este foarte scăzut, potrivit lui Fady Chreih (foto), CEO, Rețeaua de sănătate REGINA MARIA. ”Putem fi un partener pentru orice inițiativă, suntem pregătiți să ajutăm, credem că nivelul de educație medicală este foarte jos, inclusiv în rândul populației educate”, a arătat reprezentantul REGINA MARIA, în cadrul conferinței naționale ”Rolul prevenției medicale în modernizarea sistemelor de sănătate”, desfășurate marți, 24 septembrie la Palatul Parlamentului.

Potrivit lui Fady Chreih, dezvoltarea unui sistem de sănătate puternic și eficient, care pune accent pe zona de profilaxie, trebuie să fie o prioritate a oricărui stat, România nefăcând excepție, cu atât mai mult cu cât statisticile nu sunt încurajatoare: 31% din populația României nu a fost deloc la medic în ultimul an; 41% dintre cei care nu au abonament medical nu au făcut nicio analiză sau investigație medicală, în ultimul an; iar 61% dintre cei care au apelat exclusiv la sistemul privat de sănătate au abonament medical. Totodată, într-un an, 71% dintre abonați vin la controale medicale de rutină sau preventive, comparativ cu doar 54% dintre persoanele care nu dețin un abonament medical.

Studiile arată că abonații vin la medic, în medie, de aproape cinci ori pe an, ceea ce înseamnă de două ori mai des decât pacienții care nu au un abonament medical.

Pornind de la premisa că prevenția este primul pas spre sănătate și cea mai eficientă metodă de modernizare și eficientizare a oricărui sistem de sănătate, participanții au încercat să identifice, în cadrul evenimentului, cele mai potrivite strategii pentru utilizarea prevenției medicale, în restructurarea sectorului medical din România.

Consolidarea serviciilor de asistență medicală primară, prevenție și diagnosticare precoce, colaborarea sistem public – sistem privat, în susținerea programelor de screening și creșterea accesului populației la servicii medicale, surse de finanțare în sistemul de sănătate (coplata, abonamentele medicale private etc.), medicina în era 2.0, cum răspundem nevoilor medicale ale populației active, soluții pentru facilitarea accesului la servicii medicale, în special, în orașele mici (ex: telemedicina), creșterea calității serviciilor în sistemul medical din România sunt doar câteva dintre temele abordate, în cadrul evenimentului.